Meerderheid wil no-claimregeling terug

Minder zorg, minder betalen

Wie weinig zorg gebruikt, moet een deel van de zorgpremie teruggestort krijgen. Wie ongezond leeft, moet juist worden beboet. Dat vindt de meerderheid van de Nederlanders, zo blijkt uit een peiling van vergelijkingssite Pricewise onder duizend respondenten.

Van de ondervraagden wil volgens Pricewise.nl
66 procent
dat polishouders die weinig zorg nodig hebben, een deel van hun premiegeld terugkrijgen.

Dat gebeurde ten tijde van de zogenoemde no-claimregeling, waarbij iemand een bonus van maximaal 255 euro kon ontvangen. Dat was in de nadagen van het ziekenfonds (2005) en de beginjaren van de basispolis, 2006 en 2007. Gemiddeld kregen mensen toen respectievelijk 78, 104 en 101 euro terug. De bruto zorgpremie was destijds aan de hoge kant. De regeling stierf een vroegtijdige dood vanwege hoge administratieve kosten.

Boete

Ruim de helft van de respondenten vindt dat mensen die ongezond leven een boete moeten betalen in de vorm van meer zorgpremie. Ze zouden die straf verdienen, omdat ze bewust een hoger risico zouden lopen op ziekten en aandoeningen.

61 procent van de ondervraagden vindt dat we met z’n allen voor zieken moeten betalen: jong voor oud, rijk voor arm, gezond voor ziek, enzovoorts. Die meerderheid is zichtbaar in alle lagen van de bevolking. Iets meer dan de helft van de mensen (52 procent) is van oordeel dat Nederlanders met een hoog inkomen meer premie moeten betalen dan minderbedeelden. Die meerderheid tekent zich echter niet af onder jongeren (36 procent), hoogopgeleiden (41 procent) en hoge inkomens (39 procent).

Wilt u gratis op de hoogte blijven van de zorgverzekering in 2016? Schrijf u dan in voor onze Zorg Update.