Mineralen-geneesmiddelen toch vergoed

Mineralen geneesmiddel
Getty Images

Enkele mineralen-geneesmiddelen worden sinds 1 januari 2023 ten onrechte niet meer vergoed uit de basisverzekering. Zorgverzekeraars gaan dit herstellen. Verzekerden die deze medicijnen in januari of februari zelf hebben betaald en recht hebben op vergoeding, kunnen de nota’s indienen bij hun zorgverzekeraar.

Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat. Verzekerden die onder medisch specialistische behandeling staan voor bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte of een ernstige darm- of nieraandoening kregen door het verdwijnen van de vergoeding ineens te maken met hoge uitgaven voor deze geneesmiddelen. 

Inmiddels blijkt dat de geneesmiddelen niet als apotheekvergoeding vergoed mogen worden, maar wel voor specifieke patiëntgroepen vanuit het ziekenhuis. Dit is niet meer te regelen voor 2023. Dit jaar wordt daarom een overgangsjaar. In praktijk verandert er niets voor verzekerden die deze medicijnen in 2022 vergoed kregen. Zij krijgen dezelfde medicijnen ook in 2023 via de apotheek vergoed. Dat geldt ook voor nieuwe gebruikers die aan de voorwaarden voldoen. Vanaf 2024 gaat de vergoeding via het ziekenhuis. 

Bron: ZN

Auteur