Reisverzekering vergoedt geen PCR-test

Een vakantieganger die onverwacht een PCR-test moet ondergaan om terug te keren naar Nederland, krijgt de kosten niet vergoed. Deze kosten staan namelijk niet als een gedekte gebeurtenis in de polisvoorwaarden.

Dat blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een man en zijn partner moesten voor hun terugreis uit Canada naar Nederland een PRC-test ondergaan. De man claimde de kosten, 540 euro, op zijn reisverzekering. Op zijn minst wilde hij het verschil tussen de kosten voor een test in Canada en in Nederland vergoed krijgen. De verzekeraar wees de claim af en zo kwam het bij de Geschillencommissie.

Verzekeringsvoorwaarden

Bij de Geschillencommissie stelt de vakantieganger dat de kosten voor de PCR-test onvoorzien zijn. Pas een aantal dagen voor vertrek naar Nederland is de PCR-test verplicht gesteld. Een verzekering is juist bedoeld voor onvoorziene voorvallen waarbij een verzekerde kosten moet maken om terug te kunnen keren naar Nederland. De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. In deze zaak zijn de verzekeringsvoorwaarden het uitgangspunt. Daarin staat dat schade plotseling en onvoorzien moet zijn. Maar er staat ook een opsomming van verzekerde gebeurtenissen in de voorwaarden. Er is dus alleen dekking voor een onvoorziene én verzekerde gebeurtenis. De kosten voor een PCR-test staan niet in die opsomming en zijn dus ook niet gedekt. De man moet zelf de PCR-test betalen.
 

Bron(nen):