Schade losgeschoten wasmachineslang niet verzekerd

Wasmachine
Getty Images

Als de afvoerslang van de wasmachines al bij de eerste wasbeurt losschiet, hoeft de inboedelverzekering de schade niet te vergoeden. De verzekerde heeft namelijk een installatiefout gemaakt.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een verzekerde heeft in zijn nieuwe woning zijn wasmachine aangesloten op de afvoer. Bij de eerste wasbeurt schiet de afvoerslang uit de afvoerpijp en stroomt het afvoerwater op de vloer. Het meeste water loopt via een elektraleiding in de meterkast op de begane grond waardoor er kortsluiting ontstaat. Diverse apparaten raken beschadigd. Een expert van de verzekering schat de schade op ruim tienduizend euro.

Op basis van onderzoek en foto's concludeert de expert dat de schade is veroorzaakt doordat de afvoerslang niet ver genoeg in de afvoerpijp is gehangen. Ook is er geen beugeltje gebruikt om losschieten te voorkomen. De verzekeraar weigert daarom de schade te vergoeden. Montage- en installatiefouten zijn namelijk uitgesloten van de dekking.

Leek

Bij de Geschillencommissie voert de verzekerde aan dat hij als leek uit de gebruiksaanwijzing niet kan opmaken hoe ver de slang in de afvoerbuis moet zitten. De tekening geeft dat volgens hem niet goed aan. De commissie is het daar niet mee eens. Op de tekening is te zien dat het bochtstuk tot aan de verbreding in de afvoerpijp is gestoken. Op de foto's van de consument zit de afvoerslang minder diep in de pijp. De wasmachine is dus niet goed geïnstalleerd en de verzekeraar hoeft de tienduizend euro schade niet te vergoeden.

Bron: Kifid

Auteur