Stormschade niet altijd volledig verzekerd

Getty Images

In de nacht van woensdag op donderdag raasde storm Dudley over het land. Vrijdagmiddag komt storm Eunice naar Nederland en mogelijk komt er een paar dagen later nog een derde storm. Zo'n storm kan in korte tijd veel schade veroorzaken. Verzekeringen dekken de schade, maar niet altijd volledig.

Verreweg de meeste stormschade ontstaat aan huizen en auto's. De opstalverzekering dekt schade aan het huis, inclusief alles wat nagelvast zit zoals rolluiken en zonnepanelen. Praktisch iedere huiseigenaar heeft een opstalverzekering, omdat de bank dat verplicht stelt. In een huurwoning is schade aan het huis voor rekening van de verhuurder.
De inboedelverzekering dekt schade aan de inboedel. Zelfs de minst uitgebreide inboedelverzekering biedt dekking voor stormschade. Wel kunnen er voorwaarden zijn. Vaak moet er sprake zijn van minimaal windkracht 7 voordat de verzekering de schade vergoedt. Ook mag er geen achterstallig onderhoud zijn en geen nalatigheid. Dat laatste betekent dat de inboedel in veiligheid gesteld moet zijn als er een storm wordt aangekondigd.
Schade aan de auto, bijvoorbeeld door afgewaaide takken, wordt vergoed met een WA+beperkt casco en een allriskverzekeringen. Bij een WA-verzekering is er geen dekking. Een claim van stormschade heeft geen gevolgen voor de schadevrije jaren. Mogelijk is er wel een eigen risico.

Beperkt vergoed
In de praktijk wordt weerschade in dertig procent van de claims niet of slechts gedeeltelijk vergoed, zo bleek twee jaar geleden uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Bijna een kwart van de Nederlanders heeft weleens weerschade aan het huis gehad. Een op de vijf verzekerden moest daarbij meer dan vijfduizend euro aan schade zelf vergoeden.
Weerschade aan de inboedel komt vaker voor. Een op de drie Nederlanders heeft hiermee te maken gehad. Rum een derde moest een deel van de schade zelf vergoeden. In ruim twintig procent van de gevallen bedroeg de zelf te vergoeden schade aan de inboedel meer dan tweeduizend euro.
Soms bleek een bepaalde soort schade niet verzekerd, soms was er sprake van nalatigheid of slecht onderhoud en soms speelde de dagwaarde van de inboedel een rol. De inboedelverzekering vergoedt namelijk niet de nieuwwaarde of de aankoopwaarde, maar de dagwaarde. Oudere spullen zijn daardoor soms bijna niets meer waard, en dus is er ook nauwelijks schadevergoeding.

Auteur 
Bron 
  • Pricewise