Test: de beste inboedelverzekering

Bijna iedereen heeft ooit een inboedelverzekering afgesloten voor schade aan de spullen in huis. Meestal kijk je er niet meer naar om. Wie wat kritischer is en wil overstappen naar een andere inboedelverzekering, heeft met...

...de allriskverzekeringen van Centraal Beheer/FBTO, ING en Interpolis de beste uit de test.

Dit blijkt uit het SpecialItem van MoneyView. De allriskverzekeringen van Centraal Beheer/FBTO, ING en Interpolis scoren vooral goed met de voorwaarden voor kostbare inboedel. Zo is de dekking voor lijfsieraden ruimer dan bij de meeste andere verzekeringen. Ook is het diefstalrisico tot een hoger bedrag mee te verzekeren. Verder kent de inboedelverzekering van ING een nieuwwaarderegeling van tien jaar en zijn bij Centraal Beheer/FBTO eigenaars- en huurdersbelang standaard meeverzekerd zonder apart maximum.

Mobiele elektronica

Er komen steeds meer smartphones, tablets, laptops en andere mobiele elektronica en dat leidt tot hogere schade voor de verzekeraars. Die proberen dat in te dammen met diverse polisvoorwaarden. Een op de drie inboedelverzekeringen biedt geen dekking meer voor val- en stootschade. Een kwart brengt een eigen risico van honderd tot tweehonderdvijftig euro in rekening. Bij acht van de 58 onderzochte inboedelverzekeringen rekent de verzekeraar een hoger eigen risico dan voor andere schades.
Gangbaar is dat verzekeraars de nieuwwaarde uitkeren totdat de waardedaling meer is dan zestig procent. Dan wordt maximaal de dagwaarde of de reparatiekosten vergoed. Hoelang de nieuwwaarde wordt vergoed, hangt af van de gehanteerde afschrijvingstabel. Dat blijkt sterkt te variëren van verzekeraar tot verzekeraar. Bij een tablet liggen de afschrijvingstermijnen tussen de twee en tien jaar. Eén verzekeraar schrijft niet af, maar keert altijd de reparatiekosten of vervangingswaarde uit.

Inboedelverzekeringen vergelijken? Dat kan hier >>

Bron: Moneyview