Test: de beste opstalverzekering

Voor huiseigenaren met een hypotheek is een opstalverzekering verplicht. Voor huiseigenaren zonder hypotheek is een opstalverzekering praktisch gezien onontkoombaar, want de opstalverzekering dekt schade aan het huis door brand, storm of zware regenval. De beste opstalverzekering is de Nationale Nederlanden Maatwerk.

Dit lijkt uit een test van de Consumentenbond. De testers geven de N-N Maatwerk een 8,6, het hoogste oordeel uit de test. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Het oordeel voor prijs van deze verzekering is slechts een 4,3. Daarmee scoort deze opstalverzekering overigens niet het slechts van de 35 onderzochte verzekeringen.

Bij een opstelwaarde draait het om de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat het naar schatting kost om een huis op dezelfde plek opnieuw op te bouwen. Nationale Nederlanden hanteert voor de bepaling hiervan zowel gegevens van de consument en externe partijen, als ook een herbouwwaardemeter. De verzekering kent geen maximum aan de herbouwwaarde. Na een verbouwing wordt de herbouwwaarde niet automatisch aangepast. Daar moet de consument zelf actie voor ondernemen.

Bron(nen):