Vallen op vakantie: €25.000

De Consumentenbond en alarmcentrale Eurocross Assistance waarschuwen voor torenhoge ziekenhuisrekening bij ongelukken in het buitenland. Check je verzekering voor vertrek!

Dat schrijft het AD.

Veel mensen denken dat ze goed verzekerd zijn, omdat de zorgverzekering ook ziektekosten in het buitenland vergoed. Maar er zijn veel (dure) uitzonderingen. Zo vergoedt de basiszorgverzekering alleen de kosten op basis van Nederlandse tarieven. In het buitenland is dat niet toereikend. Breek je bijvoorbeeld in Amerika je enkel, dan mag je zelf 25.000 euro betalen om het op te lossen.

Daarnaast is de terugreis -de zogeheten repatriëring- een flinke kostenpost. Met een gebroken been vliegen kost bijvoorbeeld als snel 7 stoelen en kan oplopen tot tienduizenden euro’s.  Reisgenoten zijn vaak gedwongen langer in een hotel te blijven: ook die kosten vergoedt de zorgverzekering niet.

Reisverzekering

De Consumentenbond raadt daarom aan altijd een reisverzekering af te sluiten, maar ook daarbij is het opletten.
Toeristen belanden bijvoorbeeld vaak in privéklinieken. Die worden niet standaard vergoed. Datzelfde geldt voor gevaarlijke sporten en niet alle landen in de wereld vallen onder de standaarddekking. Controleer daar dus ook of de voorwaarden passen bij uw reis.

Checklist reisverzekering

- Valt de bestemming onder de dekking?
- Neem ik waardevolle spullen mee waar een extra dekking voor nodig is
- Bij een ongeval: wat is gedekt?
- Op welke alarmcentrale kan ik een beroep doen?
- Welke activiteiten gaat u ondernemen? Zijn deze gedekt?

Doorlopende reisverzekeringen zijn volgens de Consumentenbond al snel voordeliger dan losse polissen bij iedere reis.