Verzekeraars beleggen duurzamer

De dertig grootste verzekeraars in Nederland hebben hun verantwoorde duurzame beleggingsbeleid flink verbeterd. Samen zijn deze verzekeraars goed voor een belegd vermogen van meer dan 450 miljard euro.

Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De top drie van 2019 verschoof onderling van plaats. Athora (o.a. Zwitserleven) eindigde deze keer als meest duurzame verzekeraar op nummer 1 met een score van 4,5 uit 5. Nationale Nederland staat op een tweede positie en a.s.r. komt op de derde plaats. In 2019 stond a.s.r. nog bovenaan. Grootste stijger is De Goudse Verzekeringen die van plaats 16 naar plaats 9 springt.

De criteria voor het onderzoek zijn verzwaard. Desondanks is er in de breedte een verbetering te zien. Hoewel de verzekeringssector stappen zet op klimaatbeleid, hebben twee op de vijf verzekeraars nog geen concreet beleggingsbeleid op dit onderwerp. Bijna de helft (48 procent) van de verzekeraars heeft nog geen gebruik gemaakt van actief aandeelhouderschap met focus op klimaat. Dit actief aandeelhouderschap is een belangrijk middel voor het veranderen van beleid en activiteiten van bedrijven waarin wordt belegd. Volgens de onderzoekers hebben veel verzekeraars het beleggingsbeleid dit jaar weer aangescherpt. Dit is niet meegenomen omdat de resultaten in het onderzoek over 2020 gaan.

Bron(nen):
Trefwoorden: