Weghalen kleurverschillen niet verzekerd

Verfkwasten
Getty Images

Als door een reparatie van de keukenvloer kleurverschil ontstaat met de aangrenzende vloer, hoeft de verzekering niet te betalen voor de behandeling van de rest van de vloer. Het weghalen van kleurverschillen is namelijk niet gedekt.

Dat blijkt uit een niet-bindend advies van de Geschillencommissie van het Kifid. Het begint in deze zaak met het uitladen van de boodschappen waarbij drie flessen wijn op de keukenvloer zijn gevallen. Er is een vlek ontstaan omdat de beschermlaag van de natuurstenen vloer is uitgebeten. De verzekeraar wil de kosten voor het herstel van de keukenvloer vergoeden, maar niet voor de rest van de aangrenzende (woon)kamer. Keuken en woonkamer hebben één vloer en er is tussen beide vertrekken geen deur.

De verzekerde wil dat ook de vloer in de woonkamer wordt behandeld. Keuken en woonkamer zijn te zien als één geheel. Door de behandeling van de keukenvloer ontstaat er kleurverschil tussen de vloer in de keuken en de woonkamer. Dit kleurverschil levert de verzekerde meer ergernis op dat de wijnvlek. De verzekeraar weigert dit te vergoeden.

Reparatie

De twee partijen komen er niet uit en stappen naar de Geschillencommissie. Daar wordt in de eerste plaats vastgesteld dat de verzekerde reparatie van de vloer wil en geen vervanging. In de verzekeringsvoorwaarden staat dat bij vervanging de kosten worden vergoed van het vlak of deel dat beschadigd is. Bij reparatie staat dat er niet. Daaruit volgt dat de discussie of keuken en woonkamer één vlak zijn, alleen speelt bij vervanging. Bij reparatie mag de verzekeraar zelf bepalen welk bedrag nodig is voor (plaatselijke) reparatie. Kleurverschil door reparatie komt volgens de voorwaarden niet voor vergoeding in aanmerking. Kortom, de verzekeraar hoeft niet te betalen voor de vloer in de woonkamer.

Auteur