Wordt een gestolen barbecue vergoed?

Getty Images

Valt de barbecue onder diefstaldekking in de inboedelverzekering als die gestolen wordt? Hier volgt het antwoord.

Nee, een barbecue is geen tuinmeubilair en daardoor valt hij niet onder de diefstaldekking voor tuinmeubilair in de inboedelverzekering. Diefstal van de barbecue uit de tuin wordt niet vergoed.

Dit blijkt uit een niet-bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Uit de tuin van een verzekerde zijn twee Big Green Egg barbecues met accessoires ontvreemd. De schade bedraagt bijna drieduizend euro. Hoogstwaarschijnlijk zijn de dieven over de schutting van de buren geklommen, want de tuin heeft geen achterom.

Volgens de polisvoorwaarden dekt de inboedelverzekering niet alleen schade binnenshuis maar ook diefstal van en vandalisme aan tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed, in de tuin of op het balkon van de woning. De man claimde de schade daarom bij zijn verzekering.

Roosteren

De verzekeraar weigerde de schade te vergoeden omdat de barbecues buiten de woning zijn gestolen zonder sporen van braak en omdat een barbecue geen tuinmeubel is. De Geschillencommissie pakte het woordenboek erbij. Volgens de Van Dale is een meubel een tafel, stoel of kast. Barbecue staat niet in die opsomming. Een barbecue is een gebruiksvoorwerp om voedsel mee te roosteren. Het is geen meubilair en daarom is diefstal ervan uit de tuin niet gedekt.

Polisvoorwaarden

In deze zaak had de verzekerde een inboedelverzekering van Aegon. Veel andere verzekeraars hanteren vergelijkbare polisvoorwaarden, waarbij de barbecue dus evenmin verzekerd is. Wie zeker wil weten of diefstal van de barbecue is gedekt, moet de eigen polisvoorwaarden erop naslaan. Mogelijk zijn er verzekeraars die de barbecue wel dekken.

Bron: www.kifid.nl

Auteur 
  • Perry van Dijk