Dit moet je weten over pre-workout supplementen

Geclaimde effecten van pre-workout producten nooit bewezen

Eiwitshake
Getty Images

Voor je de sportschool ingaat nog even een pre-workout supplement, poeder of drankje. Met de belofte op meer energie en uithoudingsvermogen lijkt dit steeds populairder te worden, vooral onder jongeren. Op social media promoten fitfluencers pre-workout producten als wondermiddel voor een afgetraind en gespierd lichaam.

In veel gevallen zijn de geclaimde effecten van pre-workout producten nooit bewezen. Sterker nog, het gebruik ervan kan schadelijk zijn. Zo bevatten sommige sportsupplementen, -poeders en -drankjes stoffen die verboden zijn in Europa of op de dopinglijst staan. Ook zitten er vaak hele grote hoeveelheden van een bepaalde stof in, wat kan leiden tot gezondheidsklachten.

Wat wel kan helpen je sportprestaties te verbeteren, is een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf. Hiermee krijg je alle voedingsstoffen en energie binnen die je nodig hebt als sporter. Ook voldoende drinken is een voorwaarde voor goede prestaties, zeker als je intensief sport. Tijdens een lange, intensieve training of wedstrijd kun je namelijk veel vocht verliezen door zweten. Met water kun je dat vocht weer aanvullen.

Gezonde voeding

Net als sportsupplementen zijn speciale eiwitshakes of -repen niet nodig. Met gezonde voeding krijgen de meeste krachtsporters namelijk al voldoende eiwit binnen. Zo zitten er veel eiwitten in kwark, yoghurt, kipfilet, vis, tofu, peulvruchten of noten. Meer eiwitten eten of drinken dan je nodig hebt heeft geen zin: het zorgt niet voor een snellere spiergroei, zoals soms gedacht wordt. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of opgeslagen als vet.

Naast gezond eten en drinken is het ook belangrijk om op de juiste manier te trainen. Goede begeleiding kan hierbij essentieel zijn, zeker voor jongeren die met allerlei gewichten aan de slag willen gaan. Alleen als jongeren krachttraining technisch goed uitvoeren met een goed trainingsprogramma en goede begeleiding, kan het bijdragen aan meer spiermassa- en kracht.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum