Stelling: ‘Ik slik dagelijks vitamine D’

Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden. Het kan botontkalking voorkomen bij ouderen, volgens de Gezondheidsraad. Zeker in de winter maken we zelf weinig van deze vitamine aan, nu de zon laag staat. Slikt u iedere dag een tabletje met vitamine D?

JA, ik slik dagelijks extra vitamine D

Het Voedingscentrum adviseert alle vrouwen van boven de 50 jaar een dagelijks tablet met 10 microgram vitamine D. Vanaf 70 jaar krijgen mannen en vrouwen zelfs het advies dagelijks 20 microgram bij te slikken. Beide groepen halen niet voldoende vitamine D uit zonlicht of voeding, net als andere risicogroepen zoals mensen met een donkere huidskleur en zwangeren, aldus het advies van het Voedingscentrum. Dat advies is gebaseerd op de rapporten van de Gezondheidsraad, wat onze hoogste autoriteit is op gezondheidsadviezen voor voeding en supplementen. Kortom: u heeft alle reden om dit advies op te volgen en u denkt dagelijks aan het pilletje en koopt een nieuw potje vitamine D wanneer het op is.

NEE, ik doe dat niet

Mogelijk bent u nog geen 50 jaar (als vrouw) of 70 jaar (als man). Dan geldt het advies niet, want u kunt nog voldoende vitamine D uit voeding halen, of in de zomer uit zonlicht. Het kan zijn dat u het vitamine D-advies niet kende. Of dat u het dagelijks advies heeft opgevat zoals het advies om dagelijks te flossen: goede voornemens die niet altijd een dagelijkse patroon worden. Mogelijk bent u een echte vis-liefhebber en lust u graag een portie zalm, makreel of forel. Of u eet veel paddestoelen. Beide voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D. Het kan ook zijn dat u veel halvarine en margarine gebruikt en dat u veel in de buitenlucht verkeert. Allemaal bronnen van vitamine D, die u misschien meer binnenkrijgt of aanmaakt dat een gemiddelde Nederlander.

Reageer op de stelling:

Reactie toevoegen

41 Comments

Door Willianne (niet gecontroleerd) op ma, 16-5-2022 - 14:47

al járen slikte ik dagelijks 1 tabletje vitamine D op doktersadvies en na de jaarlijkse bloedcontrole in het lab. sinds 2020 en de tijd van 't opgehokt zitten slik ik 'n hogere dosis. ik ben onlangs 70 geworden en kom door de gevolgen van 'n ongeval praktisch de deur niet meer uit, dus ook weinig in de zon.

Door Corrie (niet gecontroleerd) op do, 3-2-2022 - 07:34

Wij slikken op advies van de longspecialist van mijn man al jaren vitamine D het hele jaar door, sinds corona zelfs een dubbele dosering. In de winter extra vitamine C. Al die jaren geen griep gehad, ook geen corona! Dus echt n aanrader ik ben 69 en mij man wordt 75 jaar.

Door D. Bouwhuis (niet gecontroleerd) op wo, 26-1-2022 - 15:32

Op advies van de huisarts slik ik elke dag 1 tablet vitamine D3.

Door D. Bouwhuis (niet gecontroleerd) op wo, 26-1-2022 - 15:31

Op advies van de huisarts slik ik elke dag 1 tablet vitamine D3.

Door niemand (niet gecontroleerd) op wo, 26-1-2022 - 08:40

Dagelijks Vitamine D is de beste met hoestdrank.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 24-1-2022 - 15:48

@lisselot, veel mensen komen het tekort. Het beste neem je het op via blootstelling van de romp aan de zon. Zoveel zon en zonkracht hebben we hier niet en zeker in de winter. Wel zo dat allerlei stoffen samenwerken, zoals met magnesium, vitamine A en K.

Door lisselot.herman... (niet gecontroleerd) op ma, 24-1-2022 - 11:03

Ook ik ben elke dag buiten,wandelen, fietsen,(71), ben nu deze winter D gaan slikken.Sport al heel mijn leven
Maar of het nodig is tja ????

Door Pro-vax (niet gecontroleerd) op ma, 24-1-2022 - 08:21

Buitenkomen met onbedekt hoofd is volgens mij veel gezonder dan een pilletje uit een laboratorium slikken. Wij komen elke dag buiten, weer of geen weer en fietsen veel ook als we geen zin hebben. Zin kun je altijd maken en pilletjes werken niet of veel minder.

Door nelle (niet gecontroleerd) op za, 22-1-2022 - 22:27

ik ben schildklierpatient, mijn D was te laag, dus advies was Vitamine D slikken !

Door Judith Fournier... (niet gecontroleerd) op za, 22-1-2022 - 19:42

Ik slikte zomer en winter een multivitaminepil voor 65+ tot een bloedonderzoek uitwees dat mijn vitamine D gehalte 136 was! Onmiddellijk gestopt en nu, na 6 maanden is het gehalte 68, aanvaardbaar vindt mijn huisarts. Ik ben 76 jaar.