PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Supplementen bevatten vaak niet beloofde hoeveelheid jodium

Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond.

Als je een jodiumtekort hebt of het risico loopt op een tekort kan het nodig zijn om supplementen daarvoor te nemen. Maar niet alle supplementen blijken de beloofde hoeveelheid te bevatten.

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat alle supplementen met kaliumjodide wel de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium bevatten. Deze preparaten bevatten alleen jodium. En niet zoals multivitaminen ook nog allerei andere vitamines en mineralen.

Van de kelpsupplementen bleken drie van de vijf 'veel meer of minder' jodium te bevatten dan het etiket aangeeft. Zo bleek het kelpsupplement van Bonusan slechts 10 procent te bevatten van de hoeveelheid jodium die op het etiket staat. Ook het kelpsupplement van Orthica bevat minder jodium dan de fabrikant vermeldt: 100 microgram in plaats van 150 microgram.

Bij Lamberts zit er meer jodium in het supplement dan aangegeven. Op de verpakking staat 150 microgram, terwijl uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er 240 microgram in zit.

Bakkerszout

De Consumentenbond onderzocht zeven supplementen met jodium op basis van kaliumjodide en vijf met kelp. Kaliumjodide is dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout, en wordt gemaakt via een scheikundig proces.

Veel bakkers gebruiken bakkerszout, verrijkt met jodium, zodat consumenten via brood de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen. Kelp is een zeewiersoort en van nature rijk aan jodium. Een tekort aan jodium kan zorgen voor schildklierproblemen.

De supplementen van A. Vogel en Solgar bevatten wel de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium. En ook de zeven preparaten met kaliumjodide (5 multivitaminen en 2 jodiumdruppels) blijven allemaal binnen de marges van de afwijking die wettelijk is toegestaan.

Bonusan heeft in een reactie aangegeven de fout te herstellen door de tabletten terug te halen uit de schappen en te vervangen door een aangepast product.

Het komt overigens wel vaker voor dat er iets meer vitaminen of mineralen in supplementen zitten dan op de verpakking vermeld staat. De hoeveelheid neemt namelijk langzaam af en bij de uiterste houdbaarheidsdatum moet er nog voldoende overblijven.

Bron(nen):