Vitamines en mineralen

Ons lichaam heeft allerlei vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Deze vinden we in gezond, onbewerkt voedsel, zoals fruit en groenten.

Het menselijk lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om in leven en gezond te blijven. Vitaminen zijn voedingsstoffen die in planten en dieren voorkomen.

Er bestaan twee soorten vitaminen. De ene soort is in water oplosbaar, de andere in vet. In water oplosbare vitaminen worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Dit soort vitaminen wordt niet opgeslagen in het lichaam en overtollige hoeveelheden worden afgevoerd via de urine. Vitamine B en C zijn zulke in water oplosbare vitaminen.

In vet oplosbare vitaminen worden door het lichaam opgenomen met behulp van gal, een spijsverteringssap dat door de lever wordt aangemaakt. Het lichaam slaat dit type vitaminen op in vetreserves om later te kunnen gebruiken. Vitamine A, D en E zijn in vet oplosbaar.

Voedingsmineralen zijn anorganische stoffen die in aarde en water voorkomen en eveneens noodzakelijk zijn voor de gezondheid. Voedingsmineralen zijn onder meer ijzer, magnesium en calcium. De meeste vitaminen en minerale voedingsstoffen maken deel uit van een evenwichtige voeding, maar bij moderne bereidingswijzen zoals bewerken, koken en blootstellen aan straling kunnen zulke noodzakelijke voedingsstoffen verloren gaan.

Daarom gebruiken veel mensen voedingssupplementen met vitaminen en mineralen. Voedingssupplementen zijn producten die worden geslikt en een aanvulling op het dagelijkse menu vormen. Supplementen kunnen de vorm hebben van pillen, gelcapsules, poeders, energierepen en dranken.

Het is verstandig om de huisarts op de hoogte te houden van de voedingssupplementen die u gebruikt, net zoals u met uw medicijnen doet.

Trefwoorden: