5 veelgestelde vragen over voedingssupplementen

Heeft u suppletie nodig?

Niet iedereen eet en leeft iedere dag even gezond. Uit de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat we steeds minder groente en fruit eten. Extra aanvulling kan in sommige gevallen dan ook raadzaam zijn. Vijf veelgestelde vragen over voedingssupplementen.

Steeds meer mensen gebruiken extra vitamines en mineralen. Als steuntje in de rug in een stressvolle periode, tijdens het afslanken, om de weerstand te verhogen of gewoon omdat er niet altijd even gezond gegeten wordt. De 5 meest gestelde vragen over voedingssupplementen op een rij.

1. Wat is een voedingssupplement?

Voedingssupplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: tabletten, druppels, sprays en kauw- en bruistabletten. Het zijn geen geneesmiddelen en daarom zonder recept verkrijgbaar bij drogist, apotheek en in de supermarkt. Er zijn verschillende soorten supplementen op de markt. Supplementen waar maar één of enkele vitamines in zitten, maar ook supplementen waarin bijna alle vitamines en mineralen zitten, de zogenoemde multivitamines.

2. Hoeveel heeft u nodig?

In Nederland heeft de Gezondheidsraad per bevolkingsgroep vastgesteld wat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, oftewel ADH is. Deze hoeveelheid is zo vastgesteld dat het grootste deel van de bevolking is verzekerd van de juiste hoeveelheid van een bepaalde vitamine of mineraal. Het Vitamine Informatie Bureau raadt aan om, indien nodig, een supplement te kiezen met 100 procent tot 300 procent van de ADH. Op de verpakking van een supplement of voedingsmiddel staat een ADH, maar die maakt geen onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen, geslacht en/of leeftijd. Deze ADH geeft slechts een indicatie. Zwangeren, vegetariërs en ouderen hebben soms wat extra’s van bepaalde voedingsstoffen nodig.

3. Wie hebben extra vitamines nodig?

Zoals gezegd zijn er mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Denk aan:

- Vrouwen die zwanger zijn of willen worden
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Baby’s en kinderen tot 4 jaar
- Vrouwen boven de 50 jaar
- Mannen boven de 70 jaar
- Mensen die niet voldoende buiten komen of hun huid bedekken
- Mensen met een getinte huid.
- Mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen
- Veganisten

Daarnaast zijn er groepen die extra op hun (eet)gewoontes moeten letten vanwege een grotere kans op een vitaminetekort; (top)sporters, lijners, ouderen, rokers, vegetariërs, zieken en medicijngebruikers. Ook voor hen kan een multivitamine een goede aanvulling zijn.

4. Zijn voedingssupplementen veilig?

In Nederland moeten alle supplementen voldoen aan wettelijke eisen die staat vermeld in de Warenwet. Voor een groot aantal vitamines is bovendien een veilige bovengrens vastgesteld; omdat je er soms ook teveel van kunt binnenkrijgen. Als deze er niet is, hanteert het Vitamine Informatie Bureau een richtlijn van maximaal 5 x de ADH per dag. 

5. Worden vitamines uit een supplement wel goed opgenomen?

Er bestaan verschillen in de opname van de natuurlijke of synthetische vorm van vitamines. Zo wordt de synthetische vorm van vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 beter opgenomen in het lichaam dan de natuurlijke vorm. Daarentegen wordt vitamine E weer beter in de natuurlijke vorm opgenomen in het lichaam. Voor de overige vitamines is er weinig tot geen verschil. Zijn de vitamines eenmaal in het lichaam opgenomen, dan is er geen verschil meer tussen natuurlijke en synthetische vitamines. In multivitamines komen zowel natuurlijke als synthetische vitamines voor.

2 Comments

Door Frank (niet gecontroleerd) op di, 8-8-2017 - 13:37

Uit eigen ervaring is de eerste vraag die je jezelf moet (kunnen) stellen: Waarom denk ik aan een vitaminetekort? Eerst je goed informeren en nadenken of en wat je denkt nodig te hebben. Bij twijfel naar de huisarts. Simpel toch ?

Door René Hendrickx (niet gecontroleerd) op zo, 8-11-2015 - 14:26

Wel een heel oppervlakkig artikel. vit.D is helemaal geen vitamine maar een pre-hormoon en dus heel gevaarlijk bij overdosering. Onze zomervoorraad D gaat maanden mee. De opname bij een oudere huid is echter minder en daarom is het ovoor ouderen van belang extra op te nemen:
- elke dag 20 minuten naar buiten is al voldoende;
- een a twee keer per week een vette vis idem.
Volgens de laatste wetenschappelijk stand van zaken blijkt vitamine een volstrekt persoonlijk 'gedrag' te vertonen, ofwel hetzelfde supplement werkt bij de ene mens vrijwel niet en bij de andere buitengewoon (te) sterk.
Er woden vraagtekens geplaatst bij de (mogelijk negatieve) gezondheidseffecten van chemische vitamine preparaten.