Waarom is suiker slecht voor je?

Getty Images

Ik heb een dochter van 18 jaar. Ze wil graag afvallen, maar is verslaafd aan suiker. Kun jij mij vertellen hoe slecht suiker is? Ik zou haar graag willen uitleggen wat de gevolgen zijn van veel te veel suikers zodat ze misschien tot inzicht komt.

Alja

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Heel goed dat je je dochter wilt helpen met het aanleren van een gezond voedingspatroon.

Tegenwoordig zit bijna overal suiker in, daardoor krijgen wij er (vaak zonder dat we het door hebben) veel te veel van binnen. Het belangrijkste dat je haar kunt vertellen is dat suiker geen voedingswaarde heeft en niets nuttigs doet voor je lichaam. Je kunt het daarom beter niet eten.

Negatieve effecten

Daarbij kan het verschillende negatieve effecten op je lichaam hebben als je teveel suikers binnenkrijgt:

  • Het verstoort je hormoonhuishouding. Als je suiker eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit zorgt ervoor dat glucose ( suiker ) uit je bloed opgenomen wordt in je cellen. Als er teveel suiker in het bloed komt, kan je hormoonhuishouding in de war raken en kunnen je cellen immuun worden voor grote hoeveelheden insuline die het lichaam aanmaakt. Het kan dan zijn dat er teveel suiker in je bloed blijft zitten, dit is erg ongezond. Daarnaast bevordert insuline de vetopslag, dus wanneer er constant insuline afgegeven wordt omdat je suikers eet, zal je lichaam de energie op gaan slaan als lichaamsvet in plaats van het te verbranden. Overgewicht en diabetes type 2 kunnen daarom een gevolg zijn van teveel suikers eten.
  • Het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel en daarmee ook je emoties. Suiker zorgt voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel wat ervoor zorgt dat je snel energie krijgt en je daarna juist erg moe voelt. Dit kan je prikkelbaar en chagrijnig maken en blij als je weer suiker eet.
  • Het is slecht voor je tanden. Het kan gaatjes veroorzaken.
  • Het kan verslavend werken. Als je suiker eet komt er dopamine vrij in de hersenen, dit zorgt voor een fijn en gelukkig gevoel. Als dit gevoel minder wordt, krijg je een dip en wil je weer suiker eten.

Het is lastig om helemaal suikervrij te eten omdat in veel producten verborgen suikers zitten. Als je dochter af wilt vallen kun je haar het beste helpen door zo natuurlijk mogelijk te eten. Voorbeelden van natuurlijke voeding zijn groenten, fruit, vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten en oliën. Probeer bewerkt voedsel uit bakjes, pakjes, blikjes en zakjes zoveel mogelijk te vermijden. Het is ook belangrijk dat zij geen frisdrank drinkt maar alleen nog water en kruidenthee.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.