Is erwtensoep gezond?

Warm jezelf op tijdens de koude dagen

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is erwtensoep gezond?

Erwtensoep is erg gezond en voedzaam, maar helaas niet zo goed voor de lijn. In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100 milliliter.

Wat is snert?

De samenstelling van snert loopt uiteen. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten knolselderij en prei, andere wortel en ui. Ook de hoeveelheden kunnen variëren. Tegenwoordig wordt meestal naast wortel, knolselderij, prei en ui ook aardappel toegevoegd. Aardappels zorgen ervoor dat de soep dikker is en bekorten de kooktijd. De soep bevat verder vaak varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap of karbonade. Ook rookworst is in veel erwtensoepen een onmisbaar ingrediënt. Snert wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood en katenspek.

Zelfgemaakt

Zelfgemaakte snert is altijd gezonder dan soep uit blik. Je weet precies wat erin gaat, kunt extra groenten toevoegen, het bevat minder zout en er wordt niets aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken.

Rookworst en spek

In rookworst en spek zit veel vet, en dan ook nog verzadigd vet. Dat is de ongezondere variant. Daarom is het als je aan de lijn bent verstandig deze vleessoorten te vervangen.

  kcal totaal vet verzadigd vet
Magere rookworst 220 kcal 17 gram 6 gram
Rookworst 270 kcal 25 gram 9 gram
Mager spek 310 kcal 27 gram 9 gram
Vers spek (bereid) 370 kcal 34 gram 14 gram

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.