Geroosterde paprika-tomatensoep

Voorproefje uit het kookboek van de zussen Jansen

Tomatensoep
Fontaine Uitgevers

De zussen Annemieke en Janine Jansen zijn zich al sinds hun jeugd bewust van de invloed van voeding op het menselijk lichaam. Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Janine werkt als grafisch ontwerper en als foodstylist en -fotograaf. Samen maken ze kookboeken. Recent verscheen hun vierde boek: Lekker & belangrijk - cholesterol. Met heldere, evidence-based achtergrondinformatie over de ins en outs van cholesterol. En meer dan 50 eenvoudige, heerlijke recepten! Zoals deze soep bijvoorbeeld.

Aantal personen 
2 personen

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 bol knoflook
  • extra vergine olijfolie
  • 750 g tomaten
  • scheutje balsamicoazijn
  • 2 rode paprika’s
  • 250 ml water
  • ½ bouillonblokje
  • 100 g kidneybonen (of witte of bruine bonen)
  • 2 takjes rozemarijn
  • bakolie
  • 50 g feta
  • zout en peper

Bereiding

  • Verhit de oven tot 180 °C.
  • Verpak de uien in aluminiumfolie.
  • Snij de bol knoflook doormidden (dwars op de tenen), besprenkel de helften met olijfolie en pak ze bij elkaar ook in alufolie. Leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal.
  • Was de tomaten, snij ze doormidden en leg ze met de snijkant naar boven eveneens op de plaat of in de schaal. Besprenkel ze met balsamicoazijn.
  • Leg de paprika’s erbij. Zet alles een uur in de oven.
  • Breng het water tegen de kook aan en los het halve bouillonblokje erin op.
  • Pak de uien en de knoflook uit, duw de knoflook uit de velletjes en doe met de paprika’s, tomaten en bouillon in een mengbeker. Pureer het met een staafmixer.
  • Haal de soep door een grove zeef. Wrijf goed, zodat je zo veel mogelijk soep overhoudt. Je kunt ervoor kiezen om de bonen mee te pureren, maar het is minstens zo lekker om ze even op te bakken en dan toe te voegen aan de soep.
  • Haal de blaadjes van de rozemarijn en frituur ze vlot in een koekenpannetje met bakolie. Breng de soep verder op smaak met weinig zout en veel zwarte peper. Dien op met de rozemarijn en geraspte feta.

Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Janine vertaalt Annemiekes inzichten naar de praktijk, met eenvoudige, doenbare gerechten. Ook ontwerpt en fotografeert ze hun kookboeken, waarvan dit het vierde is. Samen hebben ze een kookcolumn in dagblad Trouw.

Auteur