Eén op de vijf verraadt collega bij leidinggevende

Getty Images

Een forse 19% van de werknemers in Nederland heeft een fout van een collega weleens doorverteld aan hun leidinggevende. Dat blijkt uit een onderzoek van Acties.nl. Klikken lijkt daarmee verankerd in de Nederlandse bedrijfscultuur.

Volgens één op de zes ondervraagden gaat het zelfs zo ver, dat er bij hun huidige werkgever sprake is van een angstcultuur. In Drenthe (27%), Limburg (25%) en Noord-Holland (24%) heerst dit gevoel het meeste. “Voor een werkgever is een beetje onderlinge controle op de werkvloer natuurlijk fijn”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Té is echter nooit goed. Als bedrijfseigenaar en werkgever vind ik het ontzettend belangrijk dat mijn medewerkers fouten mogen, kunnen en durven maken.”

Kleineren en voor schut zetten

Voor Judas spelen bij de baas is slechts een onderdeel van de angstcultuur. Ook roddelen is een grote factor. 27% van de werkende Nederlanders vindt dat er binnen hun organisatie buitensporig veel wordt geroddeld. Ook stelt maar liefst 30% procent van ondervraagden dat zij weleens bewust zijn gekleineerd of voor schut gezet door een leidinggevende en/of collega.

Vertrouwen wordt beschaamd

59% van de werknemers deelt wel eens een persoonlijk geheim met een collega. Vrouwen worden het vaakst in vertrouwen genomen, 69% zegt één of meer geheimen van een collega te kennen.

Franke: “Ondanks dat vrouwen vaker op de hoogte zijn van de geheimen van collega’s, is het percentage mannen en vrouwen dat hun collega’s weleens heeft verlinkt nagenoeg gelijk. Of je daadwerkelijk beter een vrouwelijke- dan een mannelijke collega in vertrouwen kunt nemen, laat ik in het midden. Het kan namelijk ook zo zijn dat ze deze geheimen uit tweede hand hebben vernomen, misschien zelfs via een roddel.”

Bron: Acties.nl

Auteur 
  • David de Wilde