PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ook langdurig werklozen langzaam maar zeker weer aan de bak

Nadat vooral jongeren en tijdelijk werklozen massaal weer een baan vonden, lijken nu ook langdurig werklozen te profiteren van het economisch herstel. Al is het mondjesmaat.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Licht herstel

Er is nog wel een behoorlijk verschil merkbaar in de groep langdurig werklozen. Het aantal mensen dat een tot twee jaar thuis zit, daalde tussen 2015 en 2016 van 111.000 naar 80.000. De groep die langer dan twee jaar werk zoekt werd ook kleiner, maar in mindere mate: van 148.000 naar 137.000. Toch is dat een positieve kentering, want het aantal werklozen in deze laatste groep steeg voor 2015 juist nog.

55-plus

Vier op de tien mensen die langer dan twee jaar werk zoeken, zijn 55 jaar of ouder. Dat komt volgens het CBS doordat de arbeidsmarkt vergrijst en er nu meer 55-plussers op de arbeidsmarkt zijn dan voorheen. Jongeren bijvoorbeeld worden vaak sneller aangenomen, omdat ze goedkoper zijn.

Bron: CBS, NOS

Langdurig werkloos? 7 dips & tips