Sollicitatietips voor 50-plus

Getty Images

Ook al bent u het niet met het label eens, een 50-plusser wordt op de arbeidsmarkt al snel als senior beschouwd. Dit etiket heeft gelukkig minder met de lichamelijke en mentale capaciteiten te maken, want u bent hoogstwaarschijnlijk in topvorm. En voor die kennis en ervaring mogen werkgevers best een prijs betalen. Met andere woorden: u bent duurder dan jongere kandidaten en dat wekt afschrik bij werkgevers.

Wat ook van invloed op uw baankansen kan zijn, is de perceptie die werkgevers van oudere werknemers hebben. Ze denken dat senioren minder flexibel zijn, niet alleen qua aanpassings- en leervermogen, maar ook als het gaat om werktijden. Ze veronderstellen dat senioren vaker ziek zijn en kunnen om deze redenen wat terughoudend zijn. Gelukkig zijn er manieren om deze twijfels weg te nemen.

Gebruik de vacaturewebsites

Probeer alle mogelijkheden om aan een baan te komen te benutten. Natuurlijk schrijft u zich in bij alle uitzendbureaus, maar meldt u ook zeker aan op vacaturewebsites, zoals Indeed. Via deze kanalen krijgt u geschikte vacatures per e-mail, zodat u meteen kunt reageren. Doe dat dan ook als er een geschikte baan tussen zit, want op vacatures op het internet wordt vaak massaal gereageerd. Soms worden vacatures na enkele dagen alweer van het internet gehaald omdat inmiddels voldoende sollicitaties zijn ontvangen.

Naast algemene vacaturesites, zoals ook Jobbird, zijn er ook gespecialiseerde werkwebsites voor ouderen, waaronder 65Plus.nl en Nationale Vacaturebank.

Benadruk uw kwaliteiten

Wanneer u solliciteert, is het altijd belangrijk om uw potentiële werkgever te laten zien wie hij in huis haalt als hij u aanneemt. Leg in uw sollicitatiebrief daarom duidelijk de nadruk op je competenties en kwaliteiten. Waar bent u goed in? Op welke punten scoorde u goed bij beoordelingen door uw vorige werkgever?

Ook uw flexibiliteit kan een pré zijn. Heeft u geen kinderen, of zijn ze inmiddels zelfstandig, geef dit dan aan in de sollicitatiebrief. Veel werkgevers hebben graag mensen die niet iedere schoolvakantie vrij willen of een werkdag ambiëren van 9 tot 3, omdat dit zo lekker combineert met de schooltijden van de kinderen.

Laat uw kwaliteiten duidelijk naar voren komen op uw CV. Indien u geen actueel curriculum vitae meer heeft, kunt u tegenwoordig vrij eenvoudig online een CV maken via CVster, een template gebruiken via CV.nl of een vergelijkbare dienstverlener.

Vraag hulp van een headhunter

Wanneer u op zoek bent naar een hogere functie, op HBO- of WO-niveau, dan kunt u de hulp inroepen van een headhunter. Deze mensen werken voor bureaus die zich speciaal toeleggen op het vinden van werk voor hoger opgeleiden. Ook wanneer u nog aan het werk bent maar er ontslag dreigt, is een headhunter of recruiter een optie.

Een headhunter neemt uw CV met u door, noteert waar u naar op zoek bent en gaat vervolgens op zoek. Er zijn veel bedrijven die niet adverteren met hogere functies, maar deze uitsluitend aanbieden aan headhuntersbureaus met het verzoek om geschikte kandidaten voor te dragen. Dit gebeurt over het algemeen zeer discreet, dus ook als u nog bij uw werkgever in dienst bent, kunt u een headhunter inschakelen. Maar zodra een nieuwe werkgever referenties opvraagt, zal de zoektocht naar een nieuwe baan wel bekend worden.

Vraag hulp aan de uitkerende instantie

Zowel het UWV als de Sociale Dienst bieden vaak extra mogelijkheden om senioren aan het werk te helpen. Het UWV benadert 50-plussers actief om de mogelijkheden voor snelle arbeidsinschakeling te bespreken. Als u een bijstandsuitkering ontvangt, meestal aansluitend op een WW-uitkering, of wanneer u geen recht hebt op WW, kunt u hier terecht om de mogelijkheden te bespreken.

De Sociale Dienst kan soms helpen met een gesubsidieerde baan of het mede financieren van een omscholingsopleiding. Wel moet u er rekening mee houden dat u, wanneer u langer werkloos bent, ook werk moet accepteren dat onder uw niveau ligt. Als u een bijstandsuitkering ontvangt geldt die verplichting sowieso vanaf de eerste dag dat u uitkeringsgerechtigd bent.

Auteur