Utrechtse Heuvelrug stuurt ouderen naar huis

De gemeente Utrechtse Heuvelrug dringt erop aan om zeventien oudere ambtenaren de laan uit te sturen, omdat ze de veranderingen in hun werk niet meer kunnen bijbenen. Schandalig, vinden FNV en ANBO.

Digitalisering

De ambtenaren, allen 62 jaar of ouder, zouden volgens het college van burgemeester en wethouders problemen hebben met de digitalisering op de werkvloer, zoals het gebruik van de computer en online werken. "Bij een deel van onze oudere medewerkers zien wij dat zij moeite hebben met de snel veranderende omgeving en wat dit van hen vraagt", zegt een woordvoerder.

Volgens de gemeente zijn de zeventien werknemers niet verplicht om te vertrekken. Toch dringt het college er wel op aan. Als de gemeenteraad akkoord gaat met dit voorstel, volgen gesprekken met zeventien ambtenaren die ouder dan 62 jaar zijn.

Vertrekregeling

De gemeente heeft 4,5 ton gereserveerd voor een vertrekregeling en een boete. Die boete van de rijksoverheid, bij ontslag van oudere werknemers, kan oplopen tot 200.000 euro. "Dat geld kunnen ze beter gebruiken om deze mensen om of bij te scholen", zegt ANBO-woordvoerder Frank van der Aa. "Aan de ene kant moeten werknemers langer blijven werken en aan de andere kant worden ze gevraagd eerder te vertrekken. Dit is een boodschap met een dubbele moraal."

Ook vakbond FNV vindt de handelswijze van de gemeente verkeerd. Volgens woordvoerder Sengel Sozen is het 'een beproefde methode om het sociaal plan en de vakbond te omzeilen'.

Bron: AD

3 Comments

Door Roos (niet gecontroleerd) op wo, 14-9-2016 - 02:11

Wellicht een goed idee om eens iets méér het complete plaatje te bekijken...
-verwachten wij van een kleuter dat die zelf pannenkoeken kan bakken?
- verwachten wij van een 30+er dat die met een rollator loopt?
- verwachten wij van een 60+er dat die zich 'al kruipend' voortbeweegt?
Waarom zou je van iemand die al ruim 40 jaar ervaring heeft opgebouwd eisen dat die nét zoveel moderne digitale technieken beheerst als een jong iemand? en wáárom zou je die 60+ gaan ómscholen, hoeveel rendament gaat dit opleveren?, en ja, hoeveel stress gaat dit opleveren?, mooie eindfase van je carriëre,
natuurlijk is dit wél een prachtig zelfvoorzienend werkgelegenheidsproject... in die eindfase stressen, veel ziekteverzuim of psychische klachten, dus veel banen in die sector.
O ja, en de jeugd... mooie opleiding gedaan... en dan?.... geef de jeugd een kans en laat de 60+ bedrijfscursussen geven zodat de opgedane ervaringen ook benut worden en ten goede komen aan het bedrijf en uiteindelijk de hele mensheid.
met respect een dank-je-wel krijgen bij je pensioen-afscheid... vreemd idee?

Door Jolientje (niet gecontroleerd) op di, 13-9-2016 - 12:04

De vraag is of je er als 62 jarige op zit te wachten om nog omgeschoold te worden. Als men de 62 jarigen een acceptabele ontslagvergoeding meegeeft zou ik er geen probleem van maken. De werkgever is verplicht om te zorgen dat er gepast werk beschikbaar is voor oudere werknemers. In de praktijk blijkt dit meestal niet zo te zijn en wordt de werksituatie zo onmogelijk gemaakt dat men zelf de keuze maakt om te stoppen. Helaas heeft, financieel gezien,niet iedereen die optie en is men dan genoodzaakt om door te blijven werken. Men vergeet dat het bedrijfsleven en techniek continu veranderen. Ook ik maak dat mee op mijn werk en ben bijna opgelucht als ik jongere collega's hoor klagen over veranderingen. En er zitten genoeg werkeloze, hoogopgeleidde mensen thuis, geef die ook eens een kans!

Door van Ginkel (niet gecontroleerd) op di, 13-9-2016 - 10:13

Daar ik in een gemeente van de Utrechtse heuvelrug woon
en 70 plus ben heb ik ook met de gemeente te maken en wel bij het WMO loket. Mijn man is in maart 2016 overleden en ik heb diverse keren contact gehad en uiteraard doorgegeven dat hij was overleden.
Schetst mijn verbazing dat ze tegen mijn dochter zeiden, dat ze niet wisten dat mijn man was overleden.
De personen waar ik contact mee had waren allemaal jonger dan 50 jaar! Een wethouder die WMO zaken deed en 4 medewerkers van het WMO loket op verschillende tijdstippen. Voor mij confronterend dit bericht te horen! Zij kunnen wel een bijscholing m.i. gebruiken.
Dus waarom de ouderen, die dit wellicht beter hadden
gedaan. Meer empathie? Ook onderling ontbreekt het aan overleg. De regeling die per 01-04-2016 was ingegaan, bracht de wethouder ter sprake op voorlichting bijeenkomst, jammer de WMO medewerkers wisten hier nog niets van.