Wet werk en zekerheid dupeert oudere werknemers

Getty Images

Als een bedrijf failliet gaat en een doorstart moet maken, vliegen oudere, ervaren werknemers er als eerste uit. De wet die oudere werknemers moet beschermen werkt averechts.

Het afgelopen jaar zijn verschillende winkelketens op de fles gegaan. V&D, Scheer en Foppen, Perry Sport. Bij een doorstart verdwijnt regelmatig een deel van het personeel, en de wrange waarheid is dat goedkope, jongere werknemers vaker mogen blijven dan oudere 'te dure' werknemers.

Toni van Hees, curator van Perry Sport, wijst de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) die in juli 2015 van kracht werd aan als de oorzaak. Oudere ervaren medewerkers zijn door die wet een stuk duurder geworden. Dit was bedoeld om hun positie te verbeteren, maar is nu vaak voor werkgevers juist reden om ze te dumpen.

"Sindsdien mogen werknemers bij een doorstart hun opgebouwde jaren meenemen. En dat heeft consequenties voor de overnemer: de werkgever moet eventueel een hogere ontslagvergoeding betalen, en er kan geen tijdelijk arbeidscontract worden afgesproken." Dit is uniek van Nederland. "Nergens worden werknemers zo slecht beschermd bij een doorstart of faillissement als hier."

Een van de meest ervaren werknemers van kledingwinkel McGregor was de 62-jarige winkelmanager Truus Atteveld. Via een mail kreeg Atteveld te horen dat ze niet langer welkom was. "Twee collega’s die hier werken mogen wel blijven. Eén werkt net twee maanden, de ander anderhalf jaar. En ik, met 8,5 jaar trouwe dienst, ben te oud en te duur!" Ze schat haar kansen op een nieuwe baan laag in. "Ik ken mensen van 50 die al twee jaar tevergeefs op zoek zijn naar een baan, ik ben 62." Cijfers van het UWV laten inderdaad zien: 7,4 procent van de 55-plussers is werkloos. Zeven op de tien werkloze 55-plussers moeten gemiddeld langer dan een jaar zoeken naar een nieuwe baan. Van behoud van het oorspronkelijke salaris is zelden sprake.

Een ander slachtoffer van de wet is verkoopster Veerle Renier (57) die na 23 jaar trouwe dienst werd ontslagen bij Perry Sport, nadat de keten begin 2016 failliet ging. "Op een donderdag kregen we te horen dat we definitief ontslagen waren. En op vrijdag hing er al een poster met personeel gevraagd. Mijn collega die 39 jaar voor Perry heeft gewerkt, heeft gesolliciteerd op zijn eigen functie – en kreeg netjes antwoord dat hij niet voldeed aan het profiel."

Het College van de Rechten van de Mens zegt dat er bij een zo'n doorstart sprake kan zijn van leeftijdsdiscriminatie. Oudere werknemers die langer dan zeven jaar in dienst waren en na een doorstart zijn ontslagen, kunnen bij het college terecht om te laten onderzoeken of ontslag in hun situatie was toegestaan.

Bron: NOS

Auteur