Zo rijdt u veilig met (klein)kinderen

De spelregels op een rij

Er gelden strenge regels voor het vervoeren van (klein) kinderen in de auto. Wat u beslist moet weten.

Als grootouders gaan we vaak met de kleinkinderen op pad, zo blijkt uit een enquête die wij hielden onder ruim 1100 lezers van Plus Magazine. Liefst 83 procent van de ondervraagde opa’s en oma’s zegt de kleinkinderen weleens met de auto te vervoeren. Van deze groep heeft bijna driekwart de auto aangepast met een kinderzitje of een stoelverhoger.  

Wie geen eigen kinderzitje heeft, gebruikt een stoeltje van de ouders, of heeft kleinkinderen die daarvoor al te groot zijn. Slechts een enkeling doet de aparte stoelen voor kinderen af als ‘onzin’. Helemaal onzin is het niet, want volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is de kans op ernstig letsel in een goed kinderzitje 30 procent kleiner. We riskeren ook nog eens €90 boete als we kinderen niet in ‘geschikte en passende stoelen’ vervoeren. Die straf staat ook op het niet dragen van de autogordel. Als de overtreder jonger is dan 12 jaar gaat de boete naar de bestuurder. Kinderen van 12 tot 16 jaar betalen zelf €45.

Uitzondering
Voor opa’s of oma’s die kinderen ‘incidenteel en over korte afstand’ zonder speciale stoel vervoeren wordt een uitzondering gemaakt. Daarbij is ‘incidenteel’ een letterlijk begrip, waarbij u moet denken aan een kinderfeestje, of een keertje bijspringen om de kinderen naar het zwembad te brengen. Rijdt u vaker, of verder weg met uw kleinkind, dan moet het nageslacht in een goede stoel. Een korte afstand is volgens het ministerie van Verkeer maximaal vijftig kilometer.

Niet bij een airbag
De kinderstoel hoort op de achterbank. Op de bijrijdersstoel mag ook, maar daar zit vaak een airbag. Die moet u dan uitschakelen, ook als het kinderstoeltje naar achteren is gericht. Voor kinderen tot 12 jaar is een plek met een airbag ervoor sowieso af te raden.

Kinderen op schoot, voor- of achterin, mag niet. Als de kinderen groot genoeg zijn om op een gewone stoel met gordel te zitten, let dan op dat de rugleuning recht staat. Anders kunnen ze bij een aanrijding onderuit schieten. Moet de riem over de hals lopen en niet over de schouder, gebruik dan een stoelverhoger. ‘Groot genoeg’ is niet afhankelijk van leeftijd, maar van lengte: 1,35 meter.

Welke stoel is geschikt?
Voor kinderen onder de 1,35 meter is het gewicht bepalend voor de keuze van het kinderzitje.
Minder dan 13 kilo: babyautostoeltje (groep 0 en 0+)
Deze draagmandjes, of naar het veel verkochte merk ‘Maxi Cosi’ vernoemde stoeltjes, plaatst u tegen de rijrichting in en zet u met de gewone driepuntsgordel vast. Er is ook een zogeheten Isofix-systeem, waarvoor u geen gordel nodig hebt, maar die past niet in iedere auto. Laat u goed informeren bij de aanschaf en probeer een stoeltje altijd uit in uw eigen auto.

9-18 kilo: kinderautostoeltje (groep 1)
Deze stoeltjes staan in de rijrichting en zijn bedoeld voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten. Het kind zit in een vijfpuntsgordel. Ook deze zet u vast met de gordel of Isofix. Deze stoelen zijn vaak enigszins verstelbaar van rechtop tot iets onderuit. Let bij de aanschaf nu ook op praktische zaken zoals afwasbaarheid en afneembaarheid van bekleding.

15-36 kilo: zittingverhoger (groep 2 +3)
Deze ‘booster-seat’ is een hulpje dat ervoor zorgt dat de gordel niet over hals en/of buik loopt, maar over schouder en heup. Ze zijn er met en zonder rugleuning.

Boven de 36 kilo:
Voor kinderen zwaarder dan 36 kilo zijn geen goedgekeurde stoelen beschikbaar en deze kinderen zouden alleen de autogordel kunnen gebruiken. Mocht de gordel toch over de hals en/of buik lopen, dan is het beter om toch een stoelverhoger te gebruiken.

De beste?
Uit een test van de ANWB komen de duurste zitjes (meer dan €300) als beste uit de bus. Maar sommige zitjes van het merk Hauck en Nania kosten €60 en krijgen ook het eindoordeel ‘goed’.

Een goede kinderstoel moet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen en is voorzien van een keuringslabel of sticker. De uitvoering en de informatie op het stoeltje kunnen verschillen. Zo kan het nummer achter de E verschillen en in plaats van 44/03 kan er 44/04 op staan. Het nummer begint dan met 04. Let op: als dit met 02 begint, betreft het een verouderd type en mag het zitje niet meer gebruikt worden.

Koopt u een tweedehands zitje, zorg er dan voor dat u de gebruiksaanwijzing erbij krijgt. Het installeren wijst zich niet altijd vanzelf. Mocht een stoel ooit bij een ongeluk een klap hebben gekregen, dan is de stoel daarna in principe niet meer veilig.