Contant betalen te vaak onmogelijk

pin only
Getty Images

De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat er te veel bioscopen (22 procent), parkeerautomaten (16 procent) en apothekers (12 procent) zijn, die geen contact geld accepteren. Gemiddeld hebben vier procent van alle winkels een pin-only bordje bij de ingang. Belangrijke uitzondering is de markt: bij iedere kraam is contant geld welkom.

Dit blijkt uit een onderzoek van Locatus in opdracht van DNB. Voor het onderzoek zijn in heel Nederland ruim 4300 winkels bezocht. Het is een jaarlijks onderzoek waarbij DNB kijkt in hoeverre winkels zich houden aan de afspraken om contant geld te blijven accepteren. Bioscopen, parkeerautomaten en apothekers komen het slechtst uit de test.
Het percentage pin-only winkels is het grootst in Flevoland (7,4 procent) en Utrecht (7,8 procent). In Limburg (2,6 procent), Drenthe (2,6 procent) en Friesland (2,9 procent) is dit het laagst. Ook geldt: hoe groter de stad, des te groter de kans dat contant geld niet welkom is. In plaatsen met meer dan 175.000 inwoners accepteert 6 procent van de winkels geen cash. In dorpen met minder dan 10.000 inwoners is dit slechts 2 procent. Winkels in een centrum van een plaats hanteren vaker pin-only (5 procent) dan winkels buiten een winkelgebied (3 procent).

Stickers

In zeven op de tien winkels hangen er geen bordjes of kleven er geen stickers waarop staat hoe de klant kan betalen. Consumenten mogen er dan op rekenen dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze afrekenen: contant of met pin. In winkels die wel duidelijk maken hoe de klant kan betalen (30 procent) heeft 14 procent een pin-only bordje. Ongeveer de helft is minder duidelijk. Deze winkels hebben bordjes of stickers met 'Betaal met pin' of 'PIN'. Het is dan niet duidelijk of de winkel ook contant geld accepteert.
Wanneer een winkelier geen contant geld accepteert, is het belangrijk dat hij dit vooraf duidelijk maakt met een sticker of bordjes bij de ingang van de winkel. DNB heeft winkeliersorganisaties afgesproken dat zij hun leden hiertoe ook oproepen. Desondanks gaat het bij één op de drie pin-only winkels mis. Daar krijgt de klant pas bij de kassa te horen dat contant geld niet welkom is.

Bron: dnb

Auteur