Dit betekent de nieuwe donorwet voor u

Getty Images

De nieuwe donorwet is op 1 juli 2020 in werking getreden. Wat is er vastgelegd in het Donorregister en wat zijn de verschillen met de oude wet? Wij zetten het op een rijtje.

Sinds 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet. Deze wet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente. De overheid vraagt aan mensen om in het Donorregister in te vullen of zij wel of niet organen en weefsels aan een patiënt willen geven na hun overlijden.

Zo’n 7 miljoen Nederlanders hebben hun keuze al vastgelegd in het Donorregister. Wie dit nog niet heeft gedaan, ontvangt tussen 1 september 2020 en 31 maart 2021 een brief om dat alsnog te doen. Iedereen wordt geacht binnen 6 weken te reageren. Wie niet reageert op de daarop volgende herinneringsbrief wordt in het Donorregister geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie en weefseldonatie.

Keuze wijzigen

Een keuze over orgaandonatie kan op ieder moment gewijzigd worden. Dat kan via de website van het Donorregister met behulp van een DigiD. Daarnaast kan het via een formulier dat beschikbaar is bij gemeenten en bibliotheken.

Vanaf de zomer van 2021 staat iedereen van 18 jaar en ouder in het Donorregister. Daarna ontvangen alleen nog jongeren die 18 jaar worden en nieuwe Nederlanders een brief van het Donorregister.

Verschillen met oude wet

Met de nieuwe donorwet komt iedereen van 18 jaar en ouder die is ingeschreven in een Nederlandse gemeente in het Donorregister. Wie niet zelf een keuze invult, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Na overlijden kunnen organen en weefsels dan naar een patiënt gaan. Een arts bespreekt altijd de donatie met de nabestaanden. Als uw familie heel zeker weet en aan de arts kan uitleggen dat u echt geen donor wilde zijn, dan gebeurt dat niet. In de oude wet was het vastleggen van een wens om orgaandonor te zijn op basis van vrijwilligheid.

 

 

 

Auteur