Dollars pinnen extreem duur

Dollars pinnen
Getty Images

Travelex mocht voor een geldopname van Amerikaanse dollars bij een geldautomaat 442,48 euro rekenen, ook al was de wisselkoers slechts 385,44 euro. Travelex heeft de consument namelijk voor de definitieve transactie duidelijk geïnformeerd over de kosten.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een consument nam eind december vierhonderd dollar op bij een geldautomaat van Travelex. De wisselkoers was op dat moment 96,36 dus hij verwachtte dat er 385,44 euro in rekening zou worden gebracht. In werkelijkheid moest hij 442,48 euro (exclusief 3,49 commissie) betalen, een verschil van zo'n zestig euro. Hij diende een klacht in, maar dat leidde niet tot resultaat en daarom stapte hij naar het Kifid.

Bij de Geschillencommissie viste de man achter het net. Travelex kon een schermafdruk laten zien met daarop de hoogte van de wisselkoers. Consumenten kunnen nadat ze dit scherm hebben gezien, besluiten om geen geld op te nemen en de transactie te beëindigen. In dit geval heeft de consument geen gebruik van die mogelijkheid gemaakt. De man had de dollars dus willens en wetens tegen een hogere koers gekocht. Hij heeft daarom geen recht op compensatie van die hoge koers.

Bron: Kifid

Auteur