Verzekering moet onbeschadigde vaas ook vergoeden

Als van twee identieke tuinvazen er één onherstelbaar beschadigd raakt, moet de verzekeraar niet alleen de beschadigde vaas vergoeden, maar ook het onbeschadigde exemplaar.

Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een consument had bij de entree van de woning twee identieke stenen tuinvazen met buxusdecoratie staan. Een vrachtauto reed er eentje omver, die daardoor in stukken viel. De consument claimde beide vazen bij de tegenpartij, een schade van 3740 euro. Door slechts één vaas te vervangen, zou er kleurverschil ontstaan en dat wilde de consument niet. De tegenpartij ging hier niet mee akkoord en daarop stapte de consument naar de verzekering, die ook slechts één vaas wilde vergoeden.

Esthetisch geheel

De Geschillencommissie meende dat bij het vergoeden van één vaas de verzekerde financieel gezien weer in dezelfde situatie verkeerde als voor de schade. Maar, dat wil niet zeggen dat de oude situatie ook volledig is hersteld. De twee tuinvazen vormen een esthetische eenheid en vervanging van één vaas zal leiden tot kleurverschil, omdat verkleuring van de oude en nieuwe vaas niet gelijktijdig gaat. Het argument van de verzekeraar dat de nieuwe vaas zal verkleuren, veegde de Geschillencommissie van tafel. Er was te weinig onderbouwing voor die stelling en daarom moet de verzekeraar beide vazen vergoeden.

Bron: Kifid