Ziekenhuizen betalen fors voor claims

Ziekenhuizen zijn veel meer geld kwijt aan medische aansprakelijkheid. De premies voor verzekeringen die deze risico´s afdekken stijgen fors. De grootste verzekeraar op dit gebied verhoogt de komende tien jaar de premie elk jaar met negen procent. Een andere verzekeraar berekende vorig jaar een verhoging van elf procent.

Dat meldt Skipr.nl. Beide verzekeraars verhogen de premies omdat ziekenhuizen meer en hogere claims krijgen. Vorig jaar is het gemiddelde claimbedrag gestegen met twintig procent van 46.000 euro tot 55.000 euro. Exclusief de afgewezen claims is de gemiddelde uitkering 80.000 euro. Het gaat hierbij om claims van patiënten of nabestaanden die een ziekenhuis aansprakelijk stellen voor een medische fout.

Eigen risico

Behalve een hogere premie betalen ziekenhuizen ook steeds meer eigen risico. Ziekenhuizen leggen daarom geld opzij om claimbedragen te kunnen betalen. Dat gaat om miljoenen. Een groot deel van de claims wordt betaald uit dit eigen risico. Bij grote claimbedragen of veel claims zal er meer schade zijn dan het eigen risico en komt de verzekeraar in beeld. Bij UMC Utrecht komt gemiddeld elke week een medische claim binnen. En dit ziekenhuis is, aldus Skipr.nl, geen uitzondering.

De Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen vindt de sterk gestegen kosten ´zeer zorgelijk´ en wil dat minister Bruins van Volksgezondheid een onderzoek instelt.

Bron: Skipr