Zonder braakschade geen dekking

Een verzekerde krijgt diefstalschade niet vergoed als er aan de buitenkant van de woning geen braakschade zichtbaar is. Dat geldt ook als de inbrekers vanwege een verbouwing 's nachts naar binnen kunnen glippen.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. De verzekerde verliet op 23 augustus haar woning en draaide de deur op slot. Een dag later blijkt het hele huis overhoopgehaald. Vermoedelijk hebben de daders een noodafschot geforceerd of het slot op de voordeur heeft gehaperd.

De inbrekers hebben een kluis van zolder meegenomen, met daarin sieraden en een flink bedrag aan contant geld. Ook zijn er Playstations en tablets gestolen. De totale schade bedraagt vijftigduizend euro. De ingeschakelde verzekeringsexpert kan geen braakschade zien en de verzekeraar weigert daarom de schade te vergoeden. Ook kan de verzekerde het bezit van de sieraden en contant geld onvoldoende aantonen, extra reden voor de verzekeraar om niet uit te keren.

Houten afscherming

Bij de Geschillencommissie wijst de vrouw erop dat de inbraak tijdens een verbouwing heeft plaatsgevonden. Er is een muur gesloopt en het gat is met een houten afscherming afgesloten. Het is niet mogelijk om het beter af te sluiten. Iemand is naar binnen geslopen en heeft de kluis en andere waardevolle spullen meegenomen. De kluis op zolder was niet verankerd, omdat de verzekerde verbouwingsplannen heeft met die zolder.

De Geschillencommissie kijkt anders tegen de zaak aan. In de verzekeringsvoorwaarden staat dat er sprake moet zijn van braakschade. Dat is hier niet het geval en de verzekerde heeft niet aangetoond dat er wel braakschade is. Aangezien er niet voldaan is aan de polisvoorwaarden hoeft de verzekering de schade niet te vergoeden.

Vergelijk hier gratis en onafhankelijk bijna alle inboedelverzekeringen.

Bron(nen):