5 wereldberoemde druiven

Getty Images

Sommige druiven hebben zich inmiddels ‘opgewerkt’ tot de status van wereldster. Hun naam staat vaak zelfs groter op het etiket dan die van de producent. Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah voor rood. En Chardonnay en Sauvignon Blanc voor wit… Wie kent ze niet? De karakteristieken van De Grote Vijf (want zo worden ze wel genoemd in wijnland) vindt u hier. Plus van nog een aantal dat u waarschijnlijk ook niet helemaal onbekend voorkomt.

Rode wijnen

Cabernet Sauvignon: ‘de zwarte bessendruif’. Wie goed ruikt en proeft, komt ook ‘rood fruit’ tegen: bramen en kersen. Uit de Nieuwe Wereld komen deze gewoonlijk wat rijper over en neigt de wijn vaak wat meer naar zoet.

Menusuggestie:
Deze wijn is een zeer volle rode wijn met een donkere kleur en is daarom niet lekker bij lichtere gerechten. Hij is wel smakelijk met bijvoorbeeld vleesgerechten zoals biefstuk, eend, paté, braadstuk, pittige kip etc. Ook met blauwe kaas en sterk smakende worsten is deze wijn zeker een aanrader.

Merlot is vaak rond, vol en vriendelijk. Wie geconcentreerd proeft, ontdekt pruimen, bramen en kersen, en vaak ook wat laurier. Soms zelfs wat leer…
Syrah of shiraz (dat is dezelfde druif) geeft krachtig, rijp, rood fruit, soms zoetige specerijen en vrij karakteristiek, vaak behoorlijk wat peperigheid.

Menusuggestie:
Een Merlot wijn is sappig en soepel waardoor hij prettig wegdrinkt. De wijn is een goede combinatie met gesmoorde kip, koude eend, geroosterde kalkoen, lamsvlees, rosbief, kalfsvlees, en ovenschotels met vlees.

Getty Images
[ITEMADVERTORIAL]

Witte wijnen

Chardonnay. Soepel, charmant en met zacht geel (perzik, abrikoos) en/of tropisch fruit (mango, passievrucht) plus frisse citrus. Soms bespeurt u wat vanille of is de wijn zelfs wat boterig. Erg lekker met een kaasje of een snack.
Sauvignon Blanc: uit de Oude Wereld vaak met een zweem groen, fris en ‘puntig’. Met kruisbessen, kiwi, asperges en groene appeltjes. Uit de Nieuwe Wereld veelal wat ‘geler’, ronder en zachter. Altijd aanwezig: citrusfruit.

Menusuggestie:
Eigenlijk heeft deze wijn een breed spectrum van gerechten waar hij goed bij past. Kalfsvlees, vis en pasta zijn ook heerlijk te combineren.

Getty Images

Vrienden van De Grote Vijf

Rood
Pinot Noir: de druif voor rode Bourgogne maar inmiddels ook daarbuiten ‘ontdekt’. Leverancier van wijnen met donkere kersen, aardbeien, wildsensatie, leer, paddenstoelen en nog zo wat stillevenattributen.
Tempranillo: spanje in optima forma. Een geur en een smaak van kersen, aardbeien, zwarte bessen, pruimen(jam), cacao, fluwelig, soms vanille en zachte zuren.

Menusuggestie:
Een Pinot Noir wijn doet het zeer goed bij gesmoorde kip, konijn, geroosterde kalkoen, rosbief, lamsvlees en andere vleesgerechten.

Wit
Pinot Grigio: ook wel Pinot Gris. Maar het beroemdst met zijn Italiaanse naam. Geeft fris, opgewekt wit. Lekker perig, appelig, soms wat meloen en altijd een frisse citrus afdronk. Heerlijk met een snack of pittige paprika.
Viognier: denk aan een fruitschaal vol rijpe abrikozen en u weet hoe hij ruikt. In de smaak ook abrikoos, perzik, honing, gekonfijte sinaasappelschilletjes en soms wat gemberzoet.

Menusuggestie:
Deze wijn is een goede combinatie met een lekker (zachte) kaasjes, kruidige (vis)soepen en gegrilde vis.

Auteur 
  • Harold Hamersma, Herwin Kieft