Dure wijn prikkelt beloningscentrum hersenen

Getty Images

Als u een glas dure wijn drinkt, worden uw hersenen op een speciale manier geprikkeld. Zelfs als u alleen maar denkt dat de wijn duur is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

Wijn met een pittig prijskaartje heeft een sterke invloed op het beloningscentrum van uw brein. Het gedeelte waarmee we onszelf motiveren voor beloningen in de toekomst. Let wel: de kwaliteit van de wijn zelf doet niet ter zake. De smaak van een duur geprijsde fles wordt beter beoordeeld dan wijn van dezelfde kwaliteit met een minder hoge prijs. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bonn in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 15 mannen en 15 vrouwen. Liggend aan een hersenscanner dronken zij wijn via een rietje. Bij elke wijn die ze proefden, kregen ze een prijskaartje te zien van 3, 6 of 18 euro. Alle wijnen waren echter precies even duur: 12 euro.

Verrassende conclusie

Wat bleek: de wijn met het prijskaartje van 18 euro werd door de proefpersonen beter beoordeeld. Dit was zichtbaar op de hersenfilmpjes, waar hersenactiviteit zichtbaar was. Het beloningscentrum werd bij de 'dure' wijn extra actief.

Volgens onderzoekster Liane Schmidt werden deze hersengebieden bovengemiddeld geprikkeld, omdat de proefpersonen op basis van de getoonde hoge prijs een inschatting probeerden te maken van de smaak van de wijn die ze zouden gaan proeven. "Het beloningscentrum houdt ons in een situatie als deze voor de gek", verklaart Schmidt op nieuwssite ScienceDaily. "Als de prijs van een fles wijn hoger is, laat ons brein ons geloven dat het een bepaalde smaak zal hebben, ongeacht de kwaliteit van de wijn."

De volgende stap is nu het onderzoeken of echte wijnkenners zich ook door dit prijseffect laten foppen. "De grote vraag is of het mogelijk is om het beloningscentrum van je brein zo te trainen dat je niet meer gevoelig bent voor dit marketing-trucje", zegt hoofdonderzoeker Bernd Weber.

Bron: Nu.nl

Auteur