6 feiten en fabels over wijn

Wie wat meer van wijn weet, geniet altijd net dat beetje extra. Hoe lang moet wijn luchten? Wat is nu beter, kurk of een schroefdop? Zes feiten en fabels uitgelicht.

Hoe lang ‘luchten’?

Een fles een uur van tevoren openen zodat ‘de wijn vast even kan luchten’ om zo lekkerder te worden, is een hardnekkig misverstand. De hoeveelheid zuurstof die door de flessenhals komt is onvoldoende om de wijn tot leven te wekken. Wie wil zorgen dat wijn zich in het glas meteen al van zijn beste kant laat zien, schenkt deze over in een karaf. Vooral jong en stevig rood knapt enorm op van zo’n ‘geforceerde’ zuurstofbehandeling. Denk dan bijvoorbeeld aan Cabernet Sauvignon of Syrah.

Sulfiet of niet?

Zwavel of sulfiet klinkt grimmig en bedreigend, maar is het niet. Het wordt eigenlijk door iedere wijnboer gebruikt als conserveringsmiddel. Dat is ook toegestaan. Zo behoudt wijn zijn kleur en kan deze probleemloos de vaak lange reis aan die hij voor de boeg heeft om daarna ook nog een tijd ‘goed’ te blijven in de winkel. Biologische wijn mag ten hoogste de helft van de voor ‘gewone’ wijn toegestane hoeveelheid sulfiet bevatten.

Open relatie met de kurkentrekker

Een goede kurkentrekker heeft een open spiraal waar een lucifer doorheen gestoken kan worden. Zo simpel is het. Zo’n dichte - u kent ze wel, je komt ze vaak tegen in de la van vakantiehuisjes - draait de kurk stuk. Met respect voor alle leuke designdingetjes: de klassieke kelnerhefboom kwijt zich het beste van zijn taak. Voordelig, doeltreffend en praktisch onverslijtbaar.

Zo zout heeft u het nog nooit gegeten

Zoute pinda’s zijn de doodsteek voor iedere wijn. Het vele zout en het vet zijn fataal. Olijven zijn ook lastpakken, maar blieven wel een heel droge sherry of rosé. Chips daarentegen blijken echte wijnliefhebbers.

Kurk, kunststof of schroefdop?

Bij steeds meer flessen is de echte kurk vervangen door een kunststof kurk. Ook de schroefdop is inmiddels vertrouwd. Er zijn zelfs al glazen stopjes in omloop, de Vino-Lok. Waarom doen de wijnboeren dat? De reden is: de kurk zelf. Kurk, een natuurproduct, is niet ongevoelig voor bacteriële infecties. Is dat het geval dan heeft de wijn ‘kurk’.

Hij ruikt dan niet goed en hij smaakt evenmin lekker. Vandaar die omschakeling naar alternatieve sluitingen. Vroeger waren die nota bene alleen bestemd voor de allergoedkoopste wijnen. Maar dat is verleden tijd.

Bent u een echte fijnproever als het om wijn gaat? Tijdens onze cruise over de Dordogne en de Garonne maken we excursies langs plaatselijke proeverijen. Meer info vindt u hier.

4 Comments

Door willy de beer (niet gecontroleerd) op di, 25-9-2018 - 13:09

Ik heb een fles van 1.5 liter van domaine ROGER SAbon et fils 84230 chateauneuf du pape van 1991
De wijn heeft weinig zingsel op zicht
De wijn zit in houten kistje langs boven open te schuiven
Ik heb de wijn reeds zolang in mijn bezit kan deze nog gedronken worden en is het mogelijk om een prijs daar van te krijgen

Door zandijk (niet gecontroleerd) op vr, 21-10-2016 - 17:08

vanuit argentina heb nog nooit gezien dat er kruisbessen aardbeien frambozen en andere shit zelfs leersmaak ha ha bij wijn smaken horen.wijn maken is puur hard werken en verzorgen van de stokken en sulfiet toevoegen is een misdaad hier in mendoza san juan etc.wijn drink je met apart glaasje soda. niet meer niet minder de rest is gekwakel en gekwek. laat pon het maar niet horen bij zijn norton wijnen wat hier een goede wijn is maar niet speciaal.

Door Willy Eyzenga (niet gecontroleerd) op do, 16-6-2016 - 18:54

Ik drink vaak een fair trade biologische rode wijn waar geen sulfiet aan is toegevoegd. Een heerlijke lichte wijn waar je geen hoofdpijn van krijgt al zou je er een hele fles van drinken. Running Duck te koop bij de Plusmarkt. Zeker aanbevolen. Ook verkrijgbaar in wit en rosé.

Door aa.v.veen@hotma... (niet gecontroleerd) op zo, 22-11-2015 - 11:09

Goed artikel, alleen een beetje jammer om chips aan te raden, de meest ongezonde handel die er maar is.