6 feiten en fabels over wijn

Getty Images

Wie wat meer van wijn weet, geniet altijd net dat beetje extra. Hoe lang moet wijn luchten? Wat is nu beter, kurk of een schroefdop? Zes feiten en fabels uitgelicht.

Hoe lang ‘luchten’?

Een fles een uur van tevoren openen zodat ‘de wijn vast even kan luchten’ om zo lekkerder te worden, is een hardnekkig misverstand. De hoeveelheid zuurstof die door de flessenhals komt is onvoldoende om de wijn tot leven te wekken. Wie wil zorgen dat wijn zich in het glas meteen al van zijn beste kant laat zien, schenkt deze over in een karaf. Vooral jong en stevig rood knapt enorm op van zo’n ‘geforceerde’ zuurstofbehandeling. Denk dan bijvoorbeeld aan Cabernet Sauvignon of Syrah.

Sulfiet of niet?

Zwavel of sulfiet klinkt grimmig en bedreigend, maar is het niet. Het wordt eigenlijk door iedere wijnboer gebruikt als conserveringsmiddel. Dat is ook toegestaan. Zo behoudt wijn zijn kleur en kan deze probleemloos de vaak lange reis aan die hij voor de boeg heeft om daarna ook nog een tijd ‘goed’ te blijven in de winkel. Biologische wijn mag ten hoogste de helft van de voor ‘gewone’ wijn toegestane hoeveelheid sulfiet bevatten. [ITEMADVERTORIAL]

Open relatie met de kurkentrekker

Een goede kurkentrekker heeft een open spiraal waar een lucifer doorheen gestoken kan worden. Zo simpel is het. Zo’n dichte - u kent ze wel, je komt ze vaak tegen in de la van vakantiehuisjes - draait de kurk stuk. Met respect voor alle leuke designdingetjes: de klassieke kelnerhefboom kwijt zich het beste van zijn taak. Voordelig, doeltreffend en praktisch onverslijtbaar.

Zo zout heeft u het nog nooit gegeten

Zoute pinda’s zijn de doodsteek voor iedere wijn. Het vele zout en het vet zijn fataal. Olijven zijn ook lastpakken, maar blieven wel een heel droge sherry of rosé. Chips daarentegen blijken echte wijnliefhebbers.

Kurk, kunststof of schroefdop?

Bij steeds meer flessen is de echte kurk vervangen door een kunststof kurk. Ook de schroefdop is inmiddels vertrouwd. Er zijn zelfs al glazen stopjes in omloop, de Vino-Lok. Waarom doen de wijnboeren dat? De reden is: de kurk zelf. Kurk, een natuurproduct, is niet ongevoelig voor bacteriële infecties. Is dat het geval dan heeft de wijn ‘kurk’.

Hij ruikt dan niet goed en hij smaakt evenmin lekker. Vandaar die omschakeling naar alternatieve sluitingen. Vroeger waren die nota bene alleen bestemd voor de allergoedkoopste wijnen. Maar dat is verleden tijd.

Bent u een echte fijnproever als het om wijn gaat? Tijdens onze cruise over de Dordogne en de Garonne maken we excursies langs plaatselijke proeverijen. Meer info vindt u hier.

Auteur