Navigeren zonder internet

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent voor veel mensen touren in Nederland en daarbuiten. Gebruikt u de auto? Dan kunt u met uw smartphone navigeren zonder online te hoeven blijven.

Autonavigatie op de mobiel

De smartphone neemt de oorspronkelijke rol van het autonavigatie-apparaat steeds meer over. Dat is niet alleen omdat bijna iedereen tegenwoordig wel een smartphone heeft. Ook is het gebruik van navigatie-apps goedkoper en zelfs soms gratis. En updaten naar de nieuwste kaarten gaat ook een stuk makkelijker.

Tegenwoordig is het niet meer nodig om constant met internet verbonden te zijn onderweg. Bij een groot aantal navigatie-apps kunt u de gewenste kaarten al downloaden op uw smartphone voordat u vertrekt. Omdat navigatie werkt met de GPS-functie van de smartphone hoeft er dan op reis geen contact meer te zijn met internet. Dat betekent geen datakosten. Een nadeel hiervan is wel dat u geen actuele verkeersinformatie en bijbehorende alternatieve routes doorkrijgt. Daarvoor moet u dan dus zelf even de verkeersberichten op de radio in de gaten houden. Houd er ook rekening mee dat voortdurend de GPS gebruiken zijn wissel trekt op de smartphone-accu. Stroom lenen van uw auto onderweg is dan ook aan te raden.

Navigatie-apps

U vindt navigatie-apps, net als alle andere apps, in de app-store van uw smartphone. Bijna alle navigatie-apps zijn geschikt voor zowel iOS als Android. Windows-apps zijn wat beperkter beschikbaar.
Let er wel op dat, hoewel een aantal apps zeggen gratis te zijn, u er na een bepaalde periode toch gewoon een abonnement voor moet nemen. Anders kunt u de navigatie-app alleen met beperkingen gebruiken, zoals zonder actuele verkeersinfo of alleen actief voor 75 kilometer per maand.

Voor een jaarbedrag van een paar tientjes is zo’n navigatie-app dan wel volledig te gebruiken. U krijgt dan toegang tot alle kaarten, functies en updates. Als u regelmatig een routeplanner nodig heeft, is het de moeite waard een betaald premium abonnement te nemen.

Google Maps (gratis – Nederlandstalig)
Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/google-maps-navigatie-actuele/id585027354?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.maps&hl=nl
Windows: https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/gmaps/9wzdncrfj12k

Een minder bekende functie van het kaartprogramma Google Maps op de pc is dat er ook routes mee gepland kunnen worden. In de app met dezelfde naam is deze functie nog verder uitgebouwd voor live routenavigatie.

U wordt na het invoeren van de gewenste eindbestemming met behulp van beeld- en steminstructies op de juiste route gehouden. Ook als u te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer reist.
Sinds een poosje zijn de kaarten, van 220 landen en gebieden, voor Google Maps op te slaan op uw mobiel, zodat er geen internetverbinding onderweg meer nodig is. Zonder verbinding moet u het wel doen zonder de actuele verkeersinformatie.

TomTom Go Mobile (gratis: maandelijks 75 kilometer of voor €19,99 per jaar: onbeperkt gebruik - Nederlandstalig)
Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/tomtom-go-mobile/id884963367?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tomtom.gplay.navapp&hl=nl

Als je de pionier op het gebied van routeplannen bent, heb je natuurlijk een naam hoog te houden. Dat doet TomTom dan ook als het gaat om navigatie-apps. De kaarten van TomTom staan bekend als zeer goed en dat is ook terug te zien in de app: overzichtelijk, gedetailleerd en in 2D en 3D.
De kaarten zijn van tevoren te downloaden, dus een internetconnectie onderweg is op zich niet nodig. Helaas zijn kaarten van bepaalde landen wel zodanig groot dat ze niet op een smartphone met een beperkt geheugen, zoals 16 GB, passen. U moet dan dus wel online blijven tijdens uw reis. Wilt u graag weten waar files staan en gebruik maken van de goed werkende alternatieve routefunctie, dan is onderweg online blijven ook noodzakelijk.

De gratis versie voor gebruik bij minder dan 75 kilometer per maand is alleen de moeite waard als uitprobeerversie.

HERE Maps (gratis - Nederlandstalig)
Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/here-maps-offline-kaarten/id955837609?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps&hl=nl

Fijn aan de app HERE Maps is dat alle functies gratis beschikbaar zijn, zoals actuele informatie over problemen op de weg. Daarnaast is de bediening erg eenvoudig en direct. Behalve het zelf invoeren van een adres, kunt u ook uw contactenlijst gebruiken als bestemming. Leuke extra is dat HERE ook bruikbaar is voor het plannen van een route met het openbaar vervoer of de benenwagen.
Net als bij Google Maps en TomTom Go Mobile zijn kaarten van tevoren te downloaden, zodat het niet nodig is onderweg online te blijven. Het aantal kaarten van HERE is wel wat beperkter: 132 landen. En ook de verkeers- en openbaar vervoersinfo blijft beperkt tot 40 landen.

11 Comments

Door Wim (niet gecontroleerd) op zo, 25-6-2017 - 13:16

Voor wat navigatie betreft loopt Windows Phone sinds de eerste versie al ver voor op zijn concurenten. Dit is een standaard app op dit platform waarmee we al vele jaren met volle tevredenheid altijd op de juiste plek aankomen. Een onderschat platform voor het mobiel.

Door Hans V (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 10:11

Here biedt geen mogelijkheid voor instellen van 'via' plaatsen.

Door xandor (niet gecontroleerd) op za, 9-7-2016 - 11:10

Ik gebruik al bijna 3 jaar tot volle tevredenheid de app "navigator" uit de app store. Ook gratis, Top

Door Theunissen (niet gecontroleerd) op wo, 6-7-2016 - 22:47

Osmand prima (gratis) navigatie voor Android

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 6-7-2016 - 16:56

Maps.me is een nauwkeuriger App dan Here en ook onder internet te gebruiken.. Ook het maken van routes per auto of wandelend is mogelijk.

Door jacques roeland (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 23:02

MAPS.ME is ook een prima kleine 7,35 MB APP waar heel veel landkaarten ( opgedeeld in regio's) te downloaden zijn op je SD kaart. Navigatie per GPS en off line bekijken van de omgeving waar je bent, bijvoorbeeld zeer gedetailleerde stadsplattegronden, is ook mogelijk.

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 22:24

Ik gebruik regelmatig Google Maps maar heb nogal problemen met tussentijds stoppen( ken de rest wel)of overstappen van reizen met de auto naar wandelen of fietsen. heeft iemand daar ervaring mee? Als ik vanaf het strand per se over da afsluitdijk wil rijden maar via Amsterdam blijkt korter wil het systeem me steeds weer de kortste route opdringen hoe voorkom ik dat ??

Door wim gerrits (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 17:46

Erg tevreden met HERE Maps. Ook in Oman perfect.

Door Bert Bovens (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 16:40

Ik zou graag de APP maps.me willen toevoegen als goed alternatief. Uitstekende route planner, met GPS. Geeft routes met de auto, fiets en te voet. Ook zijn bekende plaatsen op te zoeken (16 verschillende categorieën)

Door Theo (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 14:35

Gefeliciteerd maps De laatste 4 weken gebruikt met De caravan In oostenrij,hongarije , Tsjechie en duitsland n dat werkte perfect..
Waar De Garmin ons een zandpad In wilde sturen zei here mas da ik 5 km om moest rijden en d klopte helemaal..