Paspoort wel of niet afgeven op vakantie?

Getty Images

Als je op vakantie bent word je nog weleens gevraagd om je paspoort af te geven, bijvoorbeeld in een hotel of bij een cruise. Is dit verstandig en wat zijn de alternatieven?

Wat zegt de wet?

In Nederland is je identiteitsbewijs eigendom van de staat. Er mag alleen om gevraagd worden in het geval van een wettelijke verplichting. Denk aan een controle van de politie of een verzoek van je (nieuwe) werkgever. Volgens de ANWB geldt deze regelgeving ook in de volgende landen: Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. Volgens de wet hoef je daar dus nergens je paspoort af te geven.

In de praktijk anders

Toch verschilt het per vakantiebestemming of je je paspoort moet afgeven, ook binnen deze landen. In een hotel, vakantiehuis of op een camping moet worden bijgehouden welke gasten er verblijven. Dat is verplicht. De informatie geeft het personeel vervolgens door aan de plaatselijke autoriteiten, in verband met toeristenbelasting en veiligheid.

Op de ene bestemming volstaat een borgsom en een lijst met de namen van het reisgezelschap, op de andere wordt het paspoort juist als borg gebruikt. Of het personeel vraagt om je paspoort om een kopie te maken, zodat ze op een later moment rustig al je gegevens kunnen noteren in de computer.

Wat is wijsheid?

De ANWB is in ieder geval duidelijk: geef je paspoort nooit af. Dat zou de kans op identiteitsfraude vergroten. En het is natuurlijk onhandig, want tijdens je vakantie moet je je ergens anders misschien ook weer identificeren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat nou als je dan geweigerd wordt op een camping, in een hotel of bij een cruise als je geen identiteitsbewijs wil afgeven? Wat doe je dan?

Mocht iemand op de vakantiebestemming toch je paspoort eisen, geef dan een kopie af waarop het burgerservicenummer (BSN) is doorgestreept. Naam en paspoortnummer moeten wel zichtbaar zijn. Als je op een camping verblijft, kun je ook een speciale identiteitskaart aanvragen. Het is sowieso verstandig om bij het boeken al navraag te doen over eventuele afgifte van je paspoort. Wellicht gaat de eigenaar ook akkoord met bijvoorbeeld een borgsom.

Bron: ANWB