Paspoort wel of niet afgeven op vakantie?

Als je op vakantie bent word je nog weleens gevraagd om je paspoort af te geven, bijvoorbeeld in een hotel of bij een cruise. Is dit verstandig en wat zijn de alternatieven?

Wat zegt de wet?

In Nederland is je identiteitsbewijs eigendom van de staat. Er mag alleen om gevraagd worden in het geval van een wettelijke verplichting. Denk aan een controle van de politie of een verzoek van je (nieuwe) werkgever. Volgens de ANWB geldt deze regelgeving ook in de volgende landen: Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. Volgens de wet hoef je daar dus nergens je paspoort af te geven.

In de praktijk anders

Toch verschilt het per vakantiebestemming of je je paspoort moet afgeven, ook binnen deze landen. In een hotel, vakantiehuis of op een camping moet worden bijgehouden welke gasten er verblijven. Dat is verplicht. De informatie geeft het personeel vervolgens door aan de plaatselijke autoriteiten, in verband met toeristenbelasting en veiligheid.

Op de ene bestemming volstaat een borgsom en een lijst met de namen van het reisgezelschap, op de andere wordt het paspoort juist als borg gebruikt. Of het personeel vraagt om je paspoort om een kopie te maken, zodat ze op een later moment rustig al je gegevens kunnen noteren in de computer.

Wat is wijsheid?

De ANWB is in ieder geval duidelijk: geef je paspoort nooit af. Dat zou de kans op identiteitsfraude vergroten. En het is natuurlijk onhandig, want tijdens je vakantie moet je je ergens anders misschien ook weer identificeren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat nou als je dan geweigerd wordt op een camping, in een hotel of bij een cruise als je geen identiteitsbewijs wil afgeven? Wat doe je dan?

Mocht iemand op de vakantiebestemming toch je paspoort eisen, geef dan een kopie af waarop het burgerservicenummer (BSN) is doorgestreept. Naam en paspoortnummer moeten wel zichtbaar zijn. Als je op een camping verblijft, kun je ook een speciale identiteitskaart aanvragen. Het is sowieso verstandig om bij het boeken al navraag te doen over eventuele afgifte van je paspoort. Wellicht gaat de eigenaar ook akkoord met bijvoorbeeld een borgsom.

Bron: ANWB

Trefwoorden:

15 Comments

Door M.r.b.velthuis (niet gecontroleerd) op za, 17-11-2018 - 12:13

Ik moest in Tsjechië...bij aankomst in hotel bezdez mijn ID afgeven en kreeg hem de volgende ochtend weer terug ...dit zat mij toch niet helemaal lekker ...de reis had ik geboekt via ff weg!!!

Door Armando (niet gecontroleerd) op wo, 6-6-2018 - 21:04

Streep 2x het burgerservicenummer door: zowel IN het document alsook in de strook nummers onderaan.
Schrijf schuin over de kopie voor welk doel/bedrijf/hotel de kopie is gemaakt + de datum.
Bewaar zelf ook een kopie of maak er een foto van.

Door G uit Rijssen (niet gecontroleerd) op ma, 9-10-2017 - 19:44

In Nederland is het heel makkelijk om alles per Internet af te sluiten dat moet niet kunnen voor een lening vind ik moet men je persoonlijk helpen en kijken of het paspoort klopt bij de naam

Door Huub van Velsen (niet gecontroleerd) op za, 8-7-2017 - 23:07

Je paspoort NIET afgeven, gaat heus niet altijd op.
Ondanks de ANWB-brief en een kleuren kopie die ik afgaf, maakte men in een Turks hotel toch een scan van onze paspoorten.
DE BSN nummers had ik afgeplakt, De Nederlandse douane accepteert dat, maar in Turkije ging bij de douane de scan fout. De plakkertjes moesten er af.

Door V verstegen (niet gecontroleerd) op vr, 2-6-2017 - 23:19

Ben nu in Spanje. Kopie met het doorgestreept ibn wordt niet geaccepteerd door het hotel. Wie leeft er nu in een andere wereld? Ga echt niet op de stoep slapen!

Door J.v.Staden (niet gecontroleerd) op vr, 2-6-2017 - 20:43

Is natuurlijk heel mooi allemaal, maar vorig jaar in Spanje ( groot hotel) is ook onze copie, gemaakt met de app. van overheid, met stelligheid geweigerd! De Hotel manager er bij gehaald en deze dreigde de Politie er bij te halen. Is een hele rel geworden met veel overbodig tijd verlies....

Door R. Blok (niet gecontroleerd) op vr, 24-6-2016 - 17:12

Bij een Kras groepsreis in Uzbekistan kon je kiezen of je paspoort afgeven of buiten blijven en het land uit. Dat wordt van tevoren niet door KRAS vermeld.

Door Sjef Wagemakers (niet gecontroleerd) op zo, 19-6-2016 - 11:53

Bij alle cruises die buiten Europa gaan wordt standaard het paspoort ingenomen.
Dit is kennelijk nodig omdat er vaak een visum nodig is, de rederij verzorgt meestal het visum en rekent daarvoor een vette prijs.
Als alle 2000 3000 en zelfs 8000 gasten dat zelf aan boord moeten regelen vraagt dat veel tijd en misschien vertraging, daarom geeft iedereen
Het paspoort af bij het inchecken.
Dus de stelling geef nooit je paspoort af blijft moeilijke beslissing.

Door C M Bovenberg (niet gecontroleerd) op vr, 17-6-2016 - 22:04

Bij een cruise in Dubai paspoort afgeven of van boord gaan.
Wat wordt de keus.

Makkelijk praten bij de ANWB

Door S.R.Schaap (niet gecontroleerd) op wo, 15-6-2016 - 12:58

Bij de PLUScruise naar Ierland, Engeland en Schotland moesten wij de paspoorten afgeven en zouden die aan het einde van de reis pas terug krijgen. Ik kan daar geen burgerservicenummer in doorstrepen!!!!