PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zo drink je veilig water op vakantie

Een slok bedorven water kan je op reis flink ziek maken. En wie wil zijn vakantie nu in bed doorbrengen? Tachtig procent van de mensen die naar een gebied met vervuild water reizen, loopt een vervelende diarree op. Maar dat is heel eenvoudig te voorkomen door even na te denken voordat je een slok neemt. Dit zijn onze tips.

Vermijd ijsblokjes

IJsblokjes worden vaak gemaakt van kraanwater. Vermijd die op plekken waar het kraanwater niet veilig is. Of vraag vooraf aan het bedienend personeel of ze van kraan- of bronwater zijn gemaakt.

Welke landen?

In de meeste West-Europese landen kun je gewoon uit de kraan drinken, maar ook op verre plekken als Japan, Australië en Singapore. Op de handige website waterinhetbuitenland.nl van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, zie je in welke landen het kraanwater veilig is.

Smaak

Als het kraanwater niet zo lekker smaakt, wil dat niet zeggen dat het ondrinkbaar is. In veel landen wordt een klein beetje chloor als desinfectiemiddel toegevoegd. Voor je gezondheid is dat onschadelijk.

Thee & koffie

Thee en koffie kun je gerust drinken als het heet wordt geserveerd. Je loopt dan geen risico. 

Tandenpoetsen

We zijn gewend aan veilig drinkwater, dus blijft het extra opletten in het buitenland. Bijvoorbeeld met tandenpoetsen, iets wat we snel doen zonder bij na te denken. Poets in gebieden met onveilig water voor alle zekerheid je tanden met flessenwater. En let op dat je tijdens het douchen niet per ongeluk een slok binnen krijgt.

Gesealde dop?

In landen als India, Egypte en Afrikaanse landen worden lege flessen soms door winkeliers met kraanwater gevuld en als bronwater verkocht. Check daarom of de dop rondom geseald is. En accepteer geen geopende fles bronwater in een restaurant. Bronwater met koolzuur is het veiligst: de bubbels vormen een indicatie dat de fles in de fabriek is afgevuld.

In de natuur

Drink tijdens een wandeling nooit water uit een beek of meer. Ook niet uit dat kristalheldere bergbeekje, want het water kan met uitwerpselen van dieren vervuild zijn.