6 redenen om eens multifocale lenzen te proberen

Ontdek de voordelen van multifocale lenzen.

Lenzen
Getty Images

Draag je een bril of lenzen, maar heb je eigenlijk ook een leesbril nodig? Dan kan het de moeite waard zijn ook eens naar multifocale lenzen te kijken. Geen gedoe met op- en afzetten van die leesbril, nooit de leesbril kwijt en altijd goed zicht, óók tijdens het baantjes trekken in het zwembad of in de regen op de fiets.

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om dingen van dichtbij scherp te zien. Vooral lezen wordt lastiger. Dat noemen we ook wel ouderdomsverziendheid, oftewel presbyopie. Vervelend, want niet alleen zie je niet goed, het brengt ook klachten als hoofdpijn met zich mee.

Ter geruststelling: presbyopie betekent niet dat je ogen achteruit zijn gegaan. Het betekent wél dat je ooglens iets stijver is geworden, waardoor je minder goed kunt accommoderen; het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op een bepaalde afstand scherp te kunnen zien.

Wat zijn de symptomen van presbyopie?

  • Je kunt dingen van dichtbij niet goed meer zien. Vooral lezen wordt een uitdaging. Dit kan weer leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn en vermoeide ogen.
  • Je houdt dingen als je telefoon of een boek steeds verder van je af om de tekst scherp te stellen.
  • Je kunt minder snel schakelen tussen objecten van dichtbij en objecten van veraf (accommoderen). Je ogen hebben dus wat meer tijd nodig om scherp te stellen.

Wat zijn multifocale lenzen?

Heb je last van (een van) bovenstaande symptomen, dan zul je aan de leesbril moeten of - als je al een bril draagt - aan een multifocale bril. Die laatste bevat zowel een leesgedeelte voor dichtbij als een gedeelte voor veraf. Wil je liever geen bril dragen, dan zijn multifocale lenzen ideaal. Ook als je wil afwisselen tussen lenzen en een bril - bijvoorbeeld omdat dat bij het baantjes trekken in het zwembad of bij een andere hobby handiger is - zijn deze lenzen een uitkomst. Multifocale lenzen, ook wel leeslenzen of lenzen met leesgedeelte genoemd, bevatten meerdere sterktes die vloeiend in elkaar overlopen, zodat je zowel van dichtbij als van veraf goed ziet. En omdat een lens je hele oog bedekt, kijk je altijd met alle sterktes tegelijk, maar merk je daar niets van. Je hersenen schakelen namelijk automatisch naar het scherpste beeld dat jij nodig hebt.

De voordelen van multifocale lenzen

  • Contactlenzen bewegen mee met je ogen. Dus je hebt altijd scherp zicht, zowel dichtbij als veraf, óók vanuit je ooghoeken.
  • Het leesgedeelte draait flexibel met je ogen mee. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook boven je hoofd lezen
  • Je hebt nooit meer last van beslagen bril of regenspetters op je brillenglazen.
  • Lenzen zijn ideaal bij het sporten.
  • Geen gedoe met het steeds op- en afzetten van een leesbril.
  • Je hebt geen zonnebril op sterkte (meer) nodig.