Dit zeggen je ogen over je gezondheid

Geel oogwit of jeukende ogen?

Ogen zijn de spiegel van de ziel, wordt wel gezegd. Maar je ogen kunnen je ook iets vertellen over je gezondheid en eventuele gezondheidsproblemen. Zo zijn verschillende ziekten, zoals diabetes en hartproblemen, te herkennen aan de conditie van je ogen.

Jeukende ogen

Vaak komt dit door een allergie. Wanneer je alleen van het voorjaar tot de herfst last hebt van jeuk, kan het zijn dat je hooikoorts hebt. Jeukende ogen kunnen ook veroorzaakt worden door een virus of een bacteriële infectie aan het oog, onder andere bij een bindvliesontsteking (conjuctivitis).

Geel oogwit

Een slechtwerkende lever kan ervoor zorgen dat het oogwit geel kleurt. Er zijn twee groepen mensen die hiermee te maken kunnen hebben: pasgeboren baby's bij wie de lever onvolgroeid is en volwassenen die problemen hebben met hun lever, galbaas of galwegen (wat onder andere voorkomt bij hepatitis). Het oogwit wordt geel door bilirubine, een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.

Dubbel zien

Wanneer je dubbel ziet, of plotseling minder of niets ziet, kan dit het teken zijn dat je een beroerte hebt gehad. Andere aanwijzingen zijn dat je gevoel verliest aan één kant van het lichaam en niet meer goed uit je woorden komt. Wanneer dit het geval is, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Bloederig oog

Onder het bindvlies van je oog zitten kleine bloedvaten. Het bindvlies is transparant, dus wanneer er een bloedvat knapt kun je zien dat er bloed onder loopt. Een bloedvat kan gemakkelijk knappen wanneer je bijvoorbeeld een klap tegen je oog krijgt. Maar wanneer er spontaan een bloeding optreedt, kan het een teken zijn van een te hoge bloeddruk of een stollingsprobleem van de bloedplaatjes.

Uitpuilende ogen

Hoewel uitpuilende ogen meestal een (erfelijk) uiterlijk kenmerk zijn, kan het ook komen door een schildklierziekte, zoals de ziekte van Graves. Hierbij is het niveau van het schildklierhormoon abnormaal en kan het weefsel rondom de ogen opzwellen, waardoor het oog lijkt uit te puilen.

Hangende oogleden

Dit is meestal een normaal teken van huidveroudering. Maar in uitzonderlijke gevallen kan het komen door een hersentumor of de spierziekte myasthenia gravis (MG), een auto-immuunziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden.

Pupilafwijkingen

De pupillen van gezonde mensen zijn normaal gesproken symmetrisch. Ze zijn even groot en reageren hetzelfde op licht. Maar wanneer één pupil bijvoorbeeld groter is, of minder snel krimpt wanneer er fel licht in schijnt, dan kan er een medisch probleem zijn. De oorzaak kan een beroerte, hersentumor, hersenbloeding, multiple sclerosis (MS) of syfilis zijn.

Droge ogen

Mensen die last hebben van pijnlijke droge ogen, hebben ook vaak last van vermoeide ogen. Dit komt bijvoorbeeld doordat er dagelijks urenlang naar een beeldscherm wordt gekeken. Maar het kan ook komen door onvoldoende aanmaak van traanvocht. Bepaalde ziekten kunnen dit veroorzaken, zoals de ziekte van Sjögren. Hierbij wordt ook te weinig speeksel aangemaakt.

Lasogen

Wanneer je je ogen niet goed beschermt tegen fel licht, kun je zogenoemde 'lasogen' krijgen. Dit is een ontsteking van het hoornvlies. De ogen kunnen dan weinig licht verdragen en voelen branderig en pijnlijk aan en zien er rood uit.

Wazig zien

Bij grijze staar is de ooglens vertroebeld, waardoor je wazig ziet. Meestal ontstaat dit naarmate je ouder wordt, maar soms wordt het veroorzaakt door diabetes, een hoge bloeddruk of reuma. Om weer scherp te kunnen zien, wordt er meestal een kunstlens in het oog gezet.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Cootje (niet gecontroleerd) op di, 26-3-2019 - 19:15

Dat tranende ogen ken ik ook jaren heb ik dat al ze zeiden steeds droge ogen heb je , maar ik ben oas aan staar geopereerd en deze arts zei , nee dit is wat anders , foto.s gemaakt en nu mort ik Nasr het oogziekenhuis want mijn enen oog zit de traanklier verstopt dus neemt geen vocht op
Dit moet nog beken worden , en dan opereren , geen pretje , maar ik loop maar te druppelen wat niet helpt , dus misschien eens naar een arts gaan , kan nooit kwaad toch ,,, het beste verder Gr cootje

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 26-3-2019 - 17:28

@J.Schenkel, misschien dat een complementair genezer wat zou kunnen betekenen. Hooikoorts heeft te maken met factoren als voedingspatroon, darmflora, immuunsysteem en tekorten aan voedingsstoffen. Tranende ogen zouden er ook een gevolg van kunnen zijn, een soort variant. Ook kan soms de traanbuis verstopt zitten.

Door J Schenkel op di, 26-3-2019 - 11:07

Mijn oogafwijking komt in de genoemde gevallen niet voor. Ik heb altijd tranende ogen.
De tranen biggelen als het ware uit de ogen. Heb vroeger wel hooikoorts gehad. Maar dan jeuken de ogen ook. Dat is bij mij niet het geval.

Door gerrit j.b .arendsen (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 23:49

Een nuttig en leerzaam artikel dank voor het plaatsen .

Door Annet Haans (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 21:33

Lichtflitsen in het donker heb ik ook.
Ben eind vorig jaar bij de huisarts geweest.
Hij nam meteen contact met de oogarts op.
Twee uur later kon ik naar de oogarts en zij gaf de diagnose,krimping van het netvlies.
Ik kreeg het advies: als er een deel van het zicht wegviel onmiddellijk binnen 24 uur naar het ziekenhuis te komen,dan kan er nog gelaserd worden! Dit voelt natuurlijk niet fijn!

Door H. havenaar (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 19:29

Ik mis bij oogziektes het maculagat. Dek zo nu en dan één oog af met de hand . Als je dan alles vervormt ziet moet je er snel bij zijn. Vaak is het al langer aan de gang voordat je het ontdekt!

Door y.gorter (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 13:26

Weer wordt niet genoemd dat bij lichtflitsen die men (meestal in het donker) ziet , direct contact moet worden opgenomen met huisarts of oogarts . Het kan een teken zijn dat er sprake is van loslating van het vlies om de oogbol. komt vaak voor bij oudere mensen. En kan tot gezichtsverlies leiden.