Dit zeggen je ogen over je gezondheid

Geel oogwit of jeukende ogen?

Getty Images

Ogen zijn de spiegel van de ziel, wordt wel gezegd. Maar je ogen kunnen je ook iets vertellen over je gezondheid en eventuele gezondheidsproblemen. Zo zijn verschillende ziekten, zoals diabetes en hartproblemen, te herkennen aan de conditie van je ogen.

Jeukende ogen

Vaak komt dit door een allergie. Wanneer je alleen van het voorjaar tot de herfst last hebt van jeuk, kan het zijn dat je hooikoorts hebt. Jeukende ogen kunnen ook veroorzaakt worden door een virus of een bacteriële infectie aan het oog, onder andere bij een bindvliesontsteking (conjuctivitis).

Geel oogwit

Een slechtwerkende lever kan ervoor zorgen dat het oogwit geel kleurt. Er zijn twee groepen mensen die hiermee te maken kunnen hebben: pasgeboren baby's bij wie de lever onvolgroeid is en volwassenen die problemen hebben met hun lever, galbaas of galwegen (wat onder andere voorkomt bij hepatitis). Het oogwit wordt geel door bilirubine, een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.

Dubbel zien

Wanneer je dubbel ziet, of plotseling minder of niets ziet, kan dit het teken zijn dat je een beroerte hebt gehad. Andere aanwijzingen zijn dat je gevoel verliest aan één kant van het lichaam en niet meer goed uit je woorden komt. Wanneer dit het geval is, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Bloederig oog

Onder het bindvlies van je oog zitten kleine bloedvaten. Het bindvlies is transparant, dus wanneer er een bloedvat knapt kun je zien dat er bloed onder loopt. Een bloedvat kan gemakkelijk knappen wanneer je bijvoorbeeld een klap tegen je oog krijgt. Maar wanneer er spontaan een bloeding optreedt, kan het een teken zijn van een te hoge bloeddruk of een stollingsprobleem van de bloedplaatjes.

Uitpuilende ogen

Hoewel uitpuilende ogen meestal een (erfelijk) uiterlijk kenmerk zijn, kan het ook komen door een schildklierziekte, zoals de ziekte van Graves. Hierbij is het niveau van het schildklierhormoon abnormaal en kan het weefsel rondom de ogen opzwellen, waardoor het oog lijkt uit te puilen.

Hangende oogleden

Dit is meestal een normaal teken van huidveroudering. Maar in uitzonderlijke gevallen kan het komen door een hersentumor of de spierziekte myasthenia gravis (MG), een auto-immuunziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden.

Pupilafwijkingen

De pupillen van gezonde mensen zijn normaal gesproken symmetrisch. Ze zijn even groot en reageren hetzelfde op licht. Maar wanneer één pupil bijvoorbeeld groter is, of minder snel krimpt wanneer er fel licht in schijnt, dan kan er een medisch probleem zijn. De oorzaak kan een beroerte, hersentumor, hersenbloeding, multiple sclerosis (MS) of syfilis zijn.

Droge ogen

Mensen die last hebben van pijnlijke droge ogen, hebben ook vaak last van vermoeide ogen. Dit komt bijvoorbeeld doordat er dagelijks urenlang naar een beeldscherm wordt gekeken. Maar het kan ook komen door onvoldoende aanmaak van traanvocht. Bepaalde ziekten kunnen dit veroorzaken, zoals de ziekte van Sjögren. Hierbij wordt ook te weinig speeksel aangemaakt.

Lasogen

Wanneer je je ogen niet goed beschermt tegen fel licht, kun je zogenoemde 'lasogen' krijgen. Dit is een ontsteking van het hoornvlies. De ogen kunnen dan weinig licht verdragen en voelen branderig en pijnlijk aan en zien er rood uit.

Wazig zien

Bij grijze staar is de ooglens vertroebeld, waardoor je wazig ziet. Meestal ontstaat dit naarmate je ouder wordt, maar soms wordt het veroorzaakt door diabetes, een hoge bloeddruk of reuma. Om weer scherp te kunnen zien, wordt er meestal een kunstlens in het oog gezet.

Auteur 
Bron 
  • WebMD