Dit zeggen je ogen over je gezondheid

Geel oogwit of jeukende ogen?

Ogen zijn de spiegel van de ziel, wordt wel gezegd. Maar je ogen kunnen je ook iets vertellen over je gezondheid en eventuele gezondheidsproblemen. Zo zijn verschillende ziekten, zoals diabetes en hartproblemen, te herkennen aan de conditie van je ogen.

Jeukende ogen

Vaak komt dit door een allergie. Wanneer je alleen van het voorjaar tot de herfst last hebt van jeuk, kan het zijn dat je hooikoorts hebt. Jeukende ogen kunnen ook veroorzaakt worden door een virus of een bacteriële infectie aan het oog, onder andere bij een bindvliesontsteking (conjuctivitis).

Geel oogwit

Een slechtwerkende lever kan ervoor zorgen dat het oogwit geel kleurt. Er zijn twee groepen mensen die hiermee te maken kunnen hebben: pasgeboren baby's bij wie de lever onvolgroeid is en volwassenen die problemen hebben met hun lever, galbaas of galwegen (wat onder andere voorkomt bij hepatitis). Het oogwit wordt geel door bilirubine, een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.

Dubbel zien

Wanneer je dubbel ziet, of plotseling minder of niets ziet, kan dit het teken zijn dat je een beroerte hebt gehad. Andere aanwijzingen zijn dat je gevoel verliest aan één kant van het lichaam en niet meer goed uit je woorden komt. Wanneer dit het geval is, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Bloederig oog

Onder het bindvlies van je oog zitten kleine bloedvaten. Het bindvlies is transparant, dus wanneer er een bloedvat knapt kun je zien dat er bloed onder loopt. Een bloedvat kan gemakkelijk knappen wanneer je bijvoorbeeld een klap tegen je oog krijgt. Maar wanneer er spontaan een bloeding optreedt, kan het een teken zijn van een te hoge bloeddruk of een stollingsprobleem van de bloedplaatjes.

Uitpuilende ogen

Hoewel uitpuilende ogen meestal een (erfelijk) uiterlijk kenmerk zijn, kan het ook komen door een schildklierziekte, zoals de ziekte van Graves. Hierbij is het niveau van het schildklierhormoon abnormaal en kan het weefsel rondom de ogen opzwellen, waardoor het oog lijkt uit te puilen.

Hangende oogleden

Dit is meestal een normaal teken van huidveroudering. Maar in uitzonderlijke gevallen kan het komen door een hersentumor of de spierziekte myasthenia gravis (MG), een auto-immuunziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden.

Pupilafwijkingen

De pupillen van gezonde mensen zijn normaal gesproken symmetrisch. Ze zijn even groot en reageren hetzelfde op licht. Maar wanneer één pupil bijvoorbeeld groter is, of minder snel krimpt wanneer er fel licht in schijnt, dan kan er een medisch probleem zijn. De oorzaak kan een beroerte, hersentumor, hersenbloeding, multiple sclerosis (MS) of syfilis zijn.

Droge ogen

Mensen die last hebben van pijnlijke droge ogen, hebben ook vaak last van vermoeide ogen. Dit komt bijvoorbeeld doordat er dagelijks urenlang naar een beeldscherm wordt gekeken. Maar het kan ook komen door onvoldoende aanmaak van traanvocht. Bepaalde ziekten kunnen dit veroorzaken, zoals de ziekte van Sjögren. Hierbij wordt ook te weinig speeksel aangemaakt.

Lasogen

Wanneer je je ogen niet goed beschermt tegen fel licht, kun je zogenoemde 'lasogen' krijgen. Dit is een ontsteking van het hoornvlies. De ogen kunnen dan weinig licht verdragen en voelen branderig en pijnlijk aan en zien er rood uit.

Wazig zien

Bij grijze staar is de ooglens vertroebeld, waardoor je wazig ziet. Meestal ontstaat dit naarmate je ouder wordt, maar soms wordt het veroorzaakt door diabetes, een hoge bloeddruk of reuma. Om weer scherp te kunnen zien, wordt er meestal een kunstlens in het oog gezet.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op do, 24-10-2019 - 11:48

Lichtflitsen heb ik ook gehad, bij bij een optometrist geweest die kan verder kijken dan een opticiën en die heeft mijn ogen aan de binnenkant bekeken. Zag wat licht staar en ook dat mijn sterkte van mijn ogen beter was geworden
deed druppels in mijn ogen om mijn pupillen goed te kunnen zien, ook werd er een foto gemaakt daar werd een lichtflits bij gebruikt
heb nu geen last meer van lichtflitsen

Door Niels Reinbergen (niet gecontroleerd) op zo, 20-10-2019 - 17:19

Dubbel zien: dat gebeurde mij enkele maanden geleden. Na een week lichte hoofdpijn, iets ingewoond voor mij. Zelfde dag een CT scan, die aangaf dat ik geen tumor had. Daarna MRI scan. Ook geen signalen van een TIA. So far so good. Uiteindelijk oordeel van neuroloog: een in ongerede geraakte oogspier. Komt vaker voor. Oorzaak onbekend. Trok vanzelf bij na anderhalve week. Moest wel briileglas van het bewuste oog laten vernieuwen.

Door Ria (niet gecontroleerd) op zo, 20-10-2019 - 10:36

Belachelijk dat in stuk Myasthenia Gravis wordt genoemd bij hangende oogleden. Familielid had MG,maar dan zijn er wel meer klachten, zoals krampen bij mond, ademhalingsproblemen. MG komt heel weinig voor. Bij familielid is thymusklier verwijderd.

Door Varma (niet gecontroleerd) op za, 19-10-2019 - 21:21

Ik heb aan de onderkant van mijn ogen een gezwollen ooglid dat niet weggaat; dit is ontstaan na een staaroperatie men deelde mede dat de oogarts de lens die hij in mijn ogen paatste niet gewassen had ofwel fouten gemaakt had/ Ik had een klacht tegen de oogarts dr. Neuteboom ingediend dat tot op heden echter onbeantwoord werd. Deze oogarts werkte in het MC Slotervaartziekenhuis dat nu niet meer bestaat. Wet u hoe ik aan de gezwollen oogleden geholpen kan worden?

Door Scharrelkipje (niet gecontroleerd) op za, 19-10-2019 - 15:10

Tranende ogen komt ook nog al eens door vettige dagcreme. Een andere creme of verder van de ogen wegblijven lost het probleem vaak op

Door A.Minkels (niet gecontroleerd) op za, 19-10-2019 - 13:57

Is er iets bekend over water allergie in het oog?als er maar een druppel water in mijn een oog spat. Heb ik na een half uurtje al gele ooghoeken met pus wat niet over gaat zonder antibiotica.Ik douche met een duikbril. Kan zo ook niet gaan aquajoggen natuurlijk.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 26-3-2019 - 17:28

@J.Schenkel, misschien dat een complementair genezer wat zou kunnen betekenen. Hooikoorts heeft te maken met factoren als voedingspatroon, darmflora, immuunsysteem en tekorten aan voedingsstoffen. Tranende ogen zouden er ook een gevolg van kunnen zijn, een soort variant. Ook kan soms de traanbuis verstopt zitten.

Door gerrit j.b .arendsen (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 23:49

Een nuttig en leerzaam artikel dank voor het plaatsen .

Door Annet Haans (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 21:33

Lichtflitsen in het donker heb ik ook.
Ben eind vorig jaar bij de huisarts geweest.
Hij nam meteen contact met de oogarts op.
Twee uur later kon ik naar de oogarts en zij gaf de diagnose,krimping van het netvlies.
Ik kreeg het advies: als er een deel van het zicht wegviel onmiddellijk binnen 24 uur naar het ziekenhuis te komen,dan kan er nog gelaserd worden! Dit voelt natuurlijk niet fijn!

Door H. havenaar (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 19:29

Ik mis bij oogziektes het maculagat. Dek zo nu en dan één oog af met de hand . Als je dan alles vervormt ziet moet je er snel bij zijn. Vaak is het al langer aan de gang voordat je het ontdekt!