PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Lichtflitsen in het oog

Als ik ’s avonds in een donkere kamer kom en met mijn ogen knipper, zie ik met mijn linkeroog allemaal lichtflitsen. Ik ben een vrouw van 65. Moet ik hier naar laten kijken?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma  

Ja, dat zou ik wel doen. De lichtflitsen worden veroorzaakt door krimpen van het zogeheten glasvocht. Dat zit in een zakje aan de achterkant van het oog tegen het netvlies aan. De lichtflitsen zijn een teken dat er door het krimpen van het zakje aan het netvlies wordt getrokken. Dat kan leiden tot een bloeding onder het netvlies. Het netvlies raakt dan los van de onderlaag. Dat heet een netvliesloslating. Je merkt het doordat een stuk uit het beeld wegvalt, alsof er een gordijn wordt dichtgetrokken.

In zo’n geval moet je snel naar de eerste hulp. Een netvliesloslating moet worden geopereerd, want het kan (gedeeltelijke) blindheid veroorzaken. Bij scheurtjes in het netvlies zal men proberen met een laserbehandeling het netvlies weer vast te branden.
Bij het zien van lichtflitsen moet onderzoek uitwijzen of u een verhoogde kans hebt op netvliesloslating. 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!