'Lui oog verbetert met speciale animatiefilm'

Getty Images

Amblyopie, beter bekend als een lui oog, wordt vaak behandeld door een pleister over het sterke oog te plakken, zodat het zwakkere oog harder moet werken. Onderzoekers komen nu echter met een nieuwe behandelmethode. Kijken naar een tekenfilm maakt daar onderdeel van uit.

Bij een lui oog onderdrukken de hersenen het beeld van het zwakkere oog en geven het sterke oog de voorkeur; binoculair disfunctioneren. Volgens de onderzoekers vroeg dit probleem om een nieuwe meer motiverende behandelmethode. Ze maakten gebruik van zogenaamde dichoptische therapie: verschillende beelden voor het linker- en rechteroog. In combinatie met een populaire kinderfilm verbeterde dit het zicht van jonge kinderen met een lui oog.

Complex

Eerder onderzoek liet zien dat dichoptische technieken samen met leertaken of simpele spelletjes het zicht bij amblyopie aanzienlijk verbetert. Kinderen vinden deze taken echter vaak intensief en houden ze niet vol. Zeker niet zonder toezicht. Daarom maakte het onderzoeksteam van onder andere UT Southwestern Medical Center, Dallas gebruik van animatiefilmpjes die de interesse van kinderen vast konden houden.

Onderzoek

Voor het onderzoek keken acht kinderen tussen de 4 en 10 jaar met een lui oog wekelijks drie dichoptische filmpjes gedurende twee weken. Elk oog kreeg een beeld te zien met onregelmatige gevormde vlekken die een deel van het filmpje maskeerden. De vlekken van het ene oog waren het omgekeerde van het andere oog, waardoor het hele scherm alleen zichtbaar werd door met twee ogen te kijken. Om de onderdrukking van het zwakkere oog te ondervangen, werd het beeld van het sterke oog gepresenteerd met verminderd contrast.

De gezichtsscherpte in het luie oog verbeterde een tot vier lijnen (op een letterkaart) na zes sessies van 1,5 uur. Volgens onderzoeker Eileen Birch geeft de methode met de pleister gemiddeld een lijn verbetering na 120 uur behandeling. De kinderen hebben dan meestal ook al 12 tot 16 weken een speciale bril op gehad.

Vervolg

Het onderzoek is echter nog wel klein, dus een vervolgstudie moet tonen of het effect ook in een studie met meer kinderen en een controlegroep zichtbaar wordt. Birch: "Als onze resultaten worden bevestigd kan de film een nuttige (aanvullende) behandelmethode zijn bij amblyopie. Ook als onderhoudstherapie zijn er mogelijkheden."

De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American Association for Pediatric Opthalmology and Strabismus (AAPOS).

Bron 
  • Science Daily