Zie je sterretjes? Dit zijn 7 meest voorkomende oorzaken

Wanneer moet je naar de dokter als je sterretjes of vlekjes ziet?

vrouw wrijft in ogen en ziet sterretjes
Getty Images

Sterretjes of vlekjes zien: we hebben er allemaal weleens last van, bijvoorbeeld als je net iets te lang tv hebt gekeken of te snel bukt en weer opstaat. Maar het kan ook wijzen op een (oog)aandoening. Wanneer moet je de dokter bellen? Dit zijn de zeven meest voorkomende oorzaken.

1. Migraine

Deze oorzaak is een vreemde eend in de bijt, want deze sterretjes - in tegenstelling tot de andere oorzaken - hebben niets te maken met je netvlies. Migraine is een hersenaandoening. Je kunt sterretjes of lichtverschijnselen zien bij een migraineaanval. De sterretjes breiden zich in dit geval langzaam uit en kunnen verschillende kleuren hebben. Vaak zie je de sterretjes tijdens zo'n aanval in beide ogen tegelijk. Dit kan een half uur duren. Hoe migraine verloopt, verschilt per persoon. Je kunt je tijdens of na het zien van sterretjes niet lekker voelen. Sommigen krijgen nadat de sterretjes weg zijn, (zware) hoofdpijn en last van misselijkheid. 

Wanneer moet je naar de dokter?

Voor migraine hoef je niet per se naar de huisarts, tenzij je dusdanig veel of ernstige aanvallen hebt dat het je dagelijks leven belemmert. De huisarts kan je in dit geval medicijnen voorschrijven, of doorverwijzen naar een neuroloog. 

2. Te snel bukken en weer opstaan

Je kunt even sterretjes zien als je snel bukt en weer overeind komt. Dat komt doordat je netvlies door deze plotselinge beweging sterk geprikkeld wordt. Dat kan geen kwaad en is heel normaal: bijna iedereen heeft dit weleens. 

Wanneer moet je naar de dokter?

Het is niet nodig om zonder verdere klachten hiermee naar de huisarts te gaan. 

3. Mouches volantes

Mouches volantes is Frans en betekent letterlijk 'vliegende vliegjes'. Andere termen die hiervoor vaak gebruikt worden, zijn glasvochttroebelingen of floaters. Heb je hier last van, dan zie je zwarte vliegjes die voor je oog lijken te zweven of vliegen. De meestvoorkomende oorzaak is veroudering. Het zien van zulke zwevende vlekjes is dus een normaal ouderdomsverschijnsel. Het is hinderlijk, maar het kan meestal geen kwaad. Je went aan de klachten en de vlekjes worden na verloop van tijd minder hinderlijk.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je het idee hebt dat de klachten verergeren of als de troebelingen te storend zijn, of gepaard gaan met lichtflitsen, is het verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. 

4. Visuele vermoeidheid

Heb je lang naar een scherm gekeken of een boek gelezen, dan kun je dat merken aan vermoeide ogen. Ook kun je sterretjes en vlekjes zien. Dit wordt ook wel visuele vermoeidheid genoemd. Andere oorzaken zijn overhangende oogleden, slaapgebrek, een droge omgeving en allergieën. Komen de sterretjes en vlekjes door vermoeidheid, dan veranderen ze steeds van plek. Dat is een duidelijk verschil met sterretjes door een oogaandoening: die blijven altijd op dezelfde plek. 

Wanneer moet je naar de dokter?

Denk je dat de sterretjes en vlekjes door (visuele) vermoeidheid komen? Dan is het in principe niet nodig om hiermee een dokter te bezoeken. Probeer achter de oorzaak te komen en pak deze aan. Mocht je dit niet alleen lukken, schakel dan - afhankelijk van de oorzaak - de juiste hulp in. 

5. Glasvochtloslating of netvliesloslating

Zie je naast vlekken ook (bliksem)flitsen? Dan kan het zijn dat het glasvocht in je oog plotseling krimpt. Het inkrimpende glasvocht trekt zichzelf dan los van het netvlies. Dit heet glasvochtloslating en klinkt ernstig, maar dat is het meestal niet. Het is een normaal ouderdomsverschijnsel. 

Het is wél ernstig wanneer er tijdens de loslating een scheurtje in het netvlies ontstaat. Er kan dan vocht achter het netvlies komen, waardoor het loslaat.

Wanneer moet je naar de dokter?

 Je moet bij een netvliesloslating binnen 24 uur contact opnemen met je dokter. Vooral wanneer er vlekjes en flitsen ontstaan of als deze in korte tijd verergeren. Twijfel je over je zicht? Bel dan ook altijd je huisarts. 

6. Glasvochtbloeding

Je kunt ook vlekjes zien als er bloed in het glasvocht zit. Je herkent het aan puntvormige vlekjes en slierten, en waziger zicht. De klachten ontstaan in korte tijd en worden snel erger. Een glasvochtbloeding ontstaat door ernstige beschadiging van het netvlies door diabetes of bij een netvliesscheur. 

Wanneer moet je naar de dokter?

Heb je bovengenoemde klachten aan je oog? Neem dan direct contact op met je dokter, vooral wanneer je diabetes hebt. Die kan je indien nodig doorverwijzen naar een oogarts voor verder onderzoek. 

7. Oogontsteking

Een ontsteking binnen in het oog (uveïtis) kan er ook voor zorgen dat je bewegende vlekjes, minder goed of wazig ziet. Je oog kan ook rood of pijnlijk worden en soms kun je gevoelig zijn voor licht. 

Heb je een ziekte van je afweer, zoals een ziekte met ontstekingen in je gewrichten (bijvoorbeeld reumatoïde artritis) of darmen (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn)? Dan loop je meer risico op een inwendige oogontsteking.  

Wanneer moet je naar de dokter?

Vermoed je dat je een oogontsteking hebt, neem dan contact op met je huisarts. Je krijgt meestal oogdruppels met medicijnen tegen de ontsteking, waarna je - in de meeste gevallen - weer goed kunt zien. 

Bij twijfel aan je zicht: bel de dokter

Zie je sterretjes of vlekjes zonder duidelijke oorzaak? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Ook als je ze maar in één oog ziet of als het niet binnen een dag vanzelf overgaat. Het gaat om je zicht, dus bel liever één keer te veel dan één keer te weinig. 

Bron 
  • Oogfonds
  • Thuisarts