Zijn die lichtflitsen gevaarlijk?

Ik ben 72 jaar en zie de laatste maanden een soort zwevende donkere vlekjes. Kortgeleden zag ik ook lichtflitsen. Volgens mijn vriendin kun je daar blind van worden.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Uw vriendin heeft gelijk. Lichtflitsen kun je zien bij sommige vormen van migraine en soms bij epilepsie, maar meestal is de oorzaak een probleem met het glasvocht (de doorzichtige soep die je oog vult). Bij het ouder worden krimpt het glasvocht. Dit zorgt voor plooitjes in het glasvocht die de donkere vlekken veroorzaken. Die vlekken (mouches volantes) zijn soms hinderlijk, maar wel ­onschadelijk.

Bij het zien van lichtflitsen moet u altijd de huisarts bellen. Als het glasvocht namelijk blijft ‘plakken’ aan het netvlies, gaat het daaraan trekken en kan het stukjes netvlies lostrekken. Als het tegenzit kun je zelfs een bloeding krijgen onder het netvlies, waardoor een groot stuk los komt te liggen en je gedeeltelijk blind kunt raken.

Stoppen de lichtflitsen niet of wordt het zicht minder, dan moet u met spoed naar de oogarts. Is het binnen een paar minuten over, dan is er minder haast bij. Maar ook dan zal de huisarts u toch naar de oogarts verwijzen om problemen voor later te voorkomen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

4 Comments

Door Ellen (niet gecontroleerd) op di, 29-10-2019 - 02:53

Ik was de vitamine D vergeten er bij te typen

Dus Vitamine D en alle B vitamines

Succes allemaal ik hoop dat hey bij iedereen net zo goed helpt als bij mij

Door Ellen (niet gecontroleerd) op di, 29-10-2019 - 02:40

Tip.....doe ermee wat u wilt ....Dit is goed bedoeld

Probeer vitamine B6 B12 en foliumzuur en de rest van de vitamines B bij mij werkt het super

Nergens geen last meer van duurt enkele dagen tot weken voor het werkt

En weg zijn de flitsen en weg de zwarte vlekjes

Stopt u met de vitamines B en foliumzuur
Komt het tzt terug
Dan weer opnieuw gebruiken

Door dinekevanzijp (niet gecontroleerd) op ma, 28-10-2019 - 10:11

ik heb licht flitsen in mijn ogen moet 19 december naar de oogarts kan het van beginnende staar zijn en is dit gevaarlijk

groetjes dineke van zijp

Door m.j.frambach-ke... (niet gecontroleerd) op do, 8-12-2016 - 12:28

Heel nuttige tips. Ook Ik krijg enkele keren per jaar een bliksemkrans om één van mijn ogen. Linker- of rechteroog, dat wisselt. Ik weet uit ervaring dat dit het startsein is van migraine.
Als ik zo snel mogelijk plat ga liggen op mijn rug verdwijnt die bewegende bliksemkrans na enkele minuten. Na twee uur blijven liggen (liefst zonder kussen komt er géén hoofdpijn.
Zelf uitgevonden na herhaaldelijke aanvallen met hoofdpijn en twee dagen misselijkheid !
Beste groeten, M.J. Frambach