200 euro aan onverwachte zorgrekeningen

Geld euro zorgverzekering eurobiljetten
Getty Images

Het afgelopen jaar bezocht ruim veertien procent van de verzekerden één of meerdere keren een zorgverlener waarmee de zorgverzekering geen contract had afgesloten. Bijna veertig procent van deze patiënten merkte pas achteraf dat ze zelf een deel van de rekening moesten betalen. Gemiddeld moesten de patiënten ruim tweehonderd euro zelf betalen.

Dat blijkt uit een onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl in samenwerking met Factsnapp. 

Het blijkt dat veel verzekerden nauwelijks bekend zijn met het begrip 'gecontracteerde zorg'. Ook weten ze niet wat de gevolgen zijn als een zorgverlener geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Ruim zes procent van de ondervraagden wist niet of ze het afgelopen jaar een zorgverlener zonder contract hadden bezocht.
Geld.nl ziet hier een taak voor zorgverzekeraars en zorgverleners. De huisarts kan bij doorverwijzing bijvoorbeeld al met de patiënt kijken of deze mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met voldoende zorgverleners. Ook dienen zij hun verzekerden duidelijk te informeren.

De afgelopen jaren zijn de contracten tussen verzekeraars en zorgverleners voor het nieuwe jaar steeds later rondgekomen. Bij enkele grote zorgverzekeraars is in sommige gebieden nog maar dertig tot zeventig procent van de contracten met de ziekenhuizen rond. Zo kan een consument geen goede keuze maken.

 

Auteur