'Een derde 40-plussers wil overstappen van zorgverzekering'

Ruim de helft van jongeren wil overstappen

Overstappen van zorgverzekering kan lonen
Getty Images

Een derde van de Nederlanders van 40 jaar en ouder wil eind dit jaar overstappen van zorgverzekering. In de leefstijdscategorie 18 tot en met 39 jaar zegt ruim de helft over te willen stappen. Dat meldt prijsvergelijker Pricewise.

Ondanks deze intentie stapt maar een klein aantal straks ook echt over naar een andere zorgverzekeraar. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat 8 procent daadwerkelijk overstapt. Dat is mogelijk te verklaren doordat mensen boven de 40 jaar nauwelijks overstappen. Vaak komt dit door de zorg die zij nodig denken te hebben.

Ingewikkeld en tijdrovend

Daarnaast geven veel mensen aan dat overstappen ingewikkeld is en te veel moeite en tijd kost. Vorig jaar wisselden 1,5 miljoen mensen van zorgverzekeraar, 8,2 procent van alle verzekerden. Dat waren er veel meer dan in de jaren daarvoor. Tussen 2013 en 2022 schommelde het overstappercentage tussen 6 en 7 procent.

Volgens Pricewise is het verschil in premie weer groot. Tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering zit in 2024 ruim 400 euro verschil in de jaarkosten. De zorgpremies zijn gemiddeld met bijna 7 procent gestegen. Gemiddeld betaal je 144 euro per jaar meer.

Overstappen kan lonen

"De zorgpremie stijgt al jaren flink. Dat komt bovenop alle andere dingen die duurder zijn geworden. Dat is op zichzelf dus al een goede reden om te kijken of je hogere premie kunt mijden door over te stappen", aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise. Hij geeft daarbij wel aan dat alle zorgverzekeringen duurder zijn geworden.

Auteur 
Bron 
  • ANP