Een op de drie mist zorg vanwege kosten

Een op de drie Nederlanders slaat een bezoek aan een zorgverlener wel eens over omdat ze de rekening niet kunnen of willen betalen. Vooral 18 tot 35-jarigen zeggen vaker zorg te missen vanwege de kosten.

Dit meldt vergelijkingssite Pricewise. Bijna de helft (44 procent) van de groep die zorg mist, slaat een bezoek aan tandarts of mondhygiënist over, gevolgd door fysiotherapie (38 procent), medicijnen (26 procent), chirurgische ingreep (22 procent) en het kopen van medische hulpmiddelen (19 procent). Nederlanders die nooit zorg overslaan zijn acht van de tien keer aanvullend verzekerd.

Test

Pricewise test sinds 2015 ieder jaar de zorgkennis van Nederland met vragen over de basisverzekering, eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Nederlanders krijgen dit jaar gemiddeld een 6,2, vorig jaar was dat nog een 4,9.

Overstappen

In de loop van deze week maken alle zorgverzekeraars hun premie voor het komende jaar bekend. Het kan de moeite lonen over te stappen naar een andere verzekeraar. Opzeggen van de huidige zorgverzekering kan tot het einde van het jaar. Een nieuwe verzekering afsluiten moet voor eind januari. Het is verstandig om eerst een nieuwe zorgverzekering af te sluiten en tegelijkertijd de oude op te zeggen. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Verzekeraars hebben een acceptatieplicht. De inhoud van de aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars zelf vaststellen. Hiervoor geldt geen acceptatieplicht.

Bron(nen):