Gemeenten compenseren zorgkosten verschillend

Door het wegvallen van twee landelijke regelingen mogen de gemeenten nu naar eigen inzicht chronisch zieken en gehandicapten compenseren, met grote verschillen tot gevolg.

Vervangen

In 2014 bestond de regeling die het eigen risico voor lage inkomens compenseerde en de Wet Tegemoetkoming zieken en gehandicapten (Wtcg). Beide zijn in 2015 vervangen door voorzieningen die gemeenten zelf vormgeven.

Onderzoek

Het gevolg is dat gemeenten deze groepen totaal verschillend compenseren. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering informatie centrum (Z.I.C.) onder alle 393 gemeenten.

350 euro meer

De meeste gemeenten hebben ervoor gekozen om de zorgverzekering van de laagste inkomens collectief af te sluiten en een gedeelte mee te betalen aan de premie. Doet de gemeente dat niet, zoals bijvoorbeeld de gemeente Pijnacker-Nootdorp, dan betalen burgers 350 euro per jaar meer aan premie.

Terwijl mensen in buurgemeente Zoetermeer momenteel 30 euro per maand in hun premie gecompenseerd worden.

Ander verschil

Een ander groot verschil is wat gemeenten als grens voor de compensatie aanhouden. In enkele gevallen is dat 150 procent van de bijstand, soms 110 procent. Bij de ene gemeente kom je daardoor eerder in aanmerking voor compensatie dan bij de andere.

Gratis op de hoogte blijven van de zorgverzekering in 2016? Meld u aan voor onze Zorg Update.

6 Comments

Door Helene (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 16:31

Valt onder eigen risico:
Extra zorg i/h ziekenhuis na insturen door d.d huisartsen post v/h ziekenhuis,
Wat is dan 'extra zorg in het ziekenhuis' wanneer de zieke bijvoorbeeld (ivm hersenbloeding)moet blijven op de ICC afdeling hersen aandoeningen en daarna nog een week afdeling gewone patiënten voordat de verzekerde weer naar huis mag om verder te herstellen?

Door marianne sleegers (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 11:37

voorheen kreeg ik en de wtcg en het eigen risico compensatie. nu krijg ik niks , ik loop 600 euro elk jaar mis, en ik heb nog minder geld dan voorheen.
alles is gewoon op wmo overgeheveld terwijl dat niet hetzelfde is als waar het wtcg en compensatie eigen risico eerst voor stond

Door mevr dalen (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 08:44

ik ben gehandicapten en mis zo wel paar hondeneuro mijn man is ook ziek werkt niet meer en dan zit je er net boven je krijgt niks. mensen die in de bijstand zitten krijgen het wel. ik heb ook gezegd het was bedoeld voor ons . wij hebben heel veel om kosten schoetmobiel alleen 50 euro per maand en dan nog pillen niet vergoed worden. ik heb het cnk gebeld die had hier geen worden voor. maar daar heb de gemeenten toch lak aan.ik woon in hillegom

Door MP rijsman (niet gecontroleerd) op vr, 27-11-2015 - 08:39

bedankt voor het plaatsen van de zorg door gemeenten

Door Anja Maarschalk... (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2015 - 11:20

Hallo.Ik woon in Emmen en zit net boven 110% om vergoeding te krijgen.Dus ik mis dit jaar een paar honderd euro.Ik ben 100% afgekeurd.Ik vind dit belachelijk want ik ben elk jaar mijn eigen risico ook al kwijt.

Door E. Gerritsen (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2015 - 11:12

Heeft iemand al eens gekeken naar de de WMO van de gemeente Heerenveen? Een zwaar zieke vrouw met een bijstandsuitkering moet daar voor huishoudelijke hulp €40,- per week betalen en daarnaast €19,50 per 4 weken voor zorg aan het CAK. Daarna heeft ze nog haar eigen risico van de zorgverzekering. Zij is echt aan het verzuipen. Kan dat zomaar?