Grote verschillen gemeentelijke zorgpolissen 2022

prijzen vergelijken
Getty Images

Veel gemeenten hebben een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen, chronische ziekte of handicap. Vaak betaalt de gemeente mee aan deze ‘ gemeentepolis’, zodat de verzekerden voordeliger uit zijn. In de praktijk zijn er grote verschillen, die kunnen oplopen tot 850 euro per jaar.

Dit artikel is verouderd. Hier vindt u het overzicht van 2023 >>  

Dat blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Independer. Gemeenten met een collectieve zorgpolis geven gemiddeld bijna 31 euro korting per maand. De gemeente Overbetuwe is het royaalst met ruim zeventig euro per maand, bijna 850 euro per jaar. In Zaanstad zijn minima en chronisch zieken het beste af, volgens Independer. De collectieve verzekering is zeer uitgebreid en voordelig. Ook inwoners van Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden, en Oirschot kunnen zich gunstig verzekeren.
Twaalf gemeenten bieden wel een collectieve polis aan, maar geven verzekerden geen korting. Dat zijn onder andere steden als Roermond, Heerlen en Kampen. 21 gemeenten, zoals Apeldoorn, Zwolle en Emmen, bieden volgend jaar helemaal geen collectieve verzekering (meer) aan. 

Uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een ruime dekking. Veel gemeenten houden hier rekening en  bieden een uitgebreid pakket aan. Veel van deze polissen (63 procent) hebben geen eigen risico en in bijna tachtig procent van de polissen wordt de eigen bijdrage voor medicijnen volledig vergoed. Het leeuwendeel, ruim negentig procent, van deze collectieve polissen vergoedt de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. 

De inkomenseisen voor deelname aan de colleciteve verzekering verschillen per gemeente. In sommige gemeenten ligt de grens bij maximaal 110 procent van de bijstandsnorm, in andere gemeente is dit 130 procent. Gemeenten die coulant zijn bij de inkomensgrens betalen meestal niet mee aan de collectieve zorgverzekering. 
 

Auteur 
Bron 
  • Independer