Meerderheid wil no-claimregeling terug

Wie weinig zorg gebruikt, moet een deel van de zorgpremie teruggestort krijgen. Wie ongezond leeft, moet juist worden beboet. Dat vindt de meerderheid van de Nederlanders, zo blijkt uit een peiling van een vergelijkingssite onder duizend respondenten.

Van de ondervraagden wil 66 procent dat polishouders die weinig zorg nodig hebben, een deel van hun premiegeld terugkrijgen.

Dat gebeurde ten tijde van de zogenoemde no-claimregeling, waarbij iemand een bonus van maximaal 255 euro kon ontvangen. Dat was in de nadagen van het ziekenfonds (2005) en de beginjaren van de basispolis, 2006 en 2007. Gemiddeld kregen mensen toen respectievelijk 78, 104 en 101 euro terug. De bruto zorgpremie was destijds aan de hoge kant. De regeling stierf een vroegtijdige dood vanwege hoge administratieve kosten.

Boete

Ruim de helft van de respondenten vindt dat mensen die ongezond leven een boete moeten betalen in de vorm van meer zorgpremie. Ze zouden die straf verdienen, omdat ze bewust een hoger risico zouden lopen op ziekten en aandoeningen.

61 procent van de ondervraagden vindt dat we met z’n allen voor zieken moeten betalen: jong voor oud, rijk voor arm, gezond voor ziek, enzovoorts. Die meerderheid is zichtbaar in alle lagen van de bevolking. Iets meer dan de helft van de mensen (52 procent) is van oordeel dat Nederlanders met een hoog inkomen meer premie moeten betalen dan minderbedeelden. Die meerderheid tekent zich echter niet af onder jongeren (36 procent), hoogopgeleiden (41 procent) en hoge inkomens (39 procent).
 

Bron(nen):
Trefwoorden:

6 Comments

Door gerard maatman (niet gecontroleerd) op za, 10-10-2015 - 15:08

Waarom is het niet mogelijk,van mensen die geen ziekenkostenverzekering hebben te dwingen als nog een verzekering af te sluiten.Welke regeringspartij neemt het voortouw.De smoes dat het geen pakje aan van de regering is maar van de zorgverzekeraar snijdt geen hout, en is een goedkope smoes. Allee VVD,doe eens een keer wat goeds.

Door Pietertje (niet gecontroleerd) op wo, 7-10-2015 - 11:43

Deze domme discussie komt elk jaar wel weer een keertje naar boven. Kan Plus niet eindelijk eens wat wijzer worden?

Door H. van der Veen. (niet gecontroleerd) op wo, 7-10-2015 - 08:48

Belachelijk. Er wordt hierbij dus aangenomen dat degenen die veel zorg gebruiken het aan zichzelf te wijten zouden hebben. Ongefundeerde stelling.
Er zijn honderdduizenden mensen in dit fraaie land die een chronische ziekt hebben die hen is overkomen en die niet voorkomen had kunnen worden.

Door Ria (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 19:10

Waarom hebben ze voor chronisch zieken de tegemoetkoming afgeschaft dit jaar, want voor de lage inkomens was dit een bedrag wat ze goed konden gebruiken en zeker nu de eigen bijdragen erg omhoog ging en in 2016 komt daar weer €10,00 bovenop helaas.

Door Marjolijn (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 18:57

Niet iedereen die veel medicijnen moet gebruiken leeft ongezond, ik vindt dit een zeer kwetsende opmerking voor zieke mensen die daar niets aan kunnen doen. Dus deze regeling is wel zo eerlijk want als je plostseling ziek word buiten je schuld dan praat men wel anders.

Door C.P. Klunne (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 14:18

Mensen met medische kwalen betalen per persoon en per jaar al € 370,00 meer aan zorgkosten. Bovenstaande artikel rust op misvattingen. Gepensioneerden zijn veelal mensen die door de leeftijd meer kwalen hebben dan jongeren. Daarnaast worden er bij sommige medicijnen gedeeltelijk vergoed dus dan ook meer zorgkosten te betalen. Inkomensafhankelijke premie is sociaal en min of meer achterbakse manieren om via allerlei regelingen toch geld bij gepensioneerden weg te halen is niet sociaal.