Pluslezers massaal voor afschaffing eigen risico

Oppositiepartijen in de Kamer willen een einde maken aan het verplichte eigen risico in de zorg. De VVD vindt het huidige systeem juist sociaal. Wij vroegen om uw mening en ontvingen deze reacties.

Uitslag van de stelling 'het eigen risico moet worden afgeschaft': 14% zegt oneens, 86% eens. 

'Logisch, maar mag wel lager'

Bezoekers op PlusOnline reageerden massaal, er werden meer dan 2000 stemmen uitgebracht. Een klein deel vindt niet dat het eigen risico moet verdwijnen, waaronder Jacqueline Bouwer op onze Facebook-pagina: "Laat het maar zo. Dan blijft het voor iedeen betaalbaar", schrijft zij. 

Niet dubbelop
"Afschaffen is te veel van het goede", vindt Bernadette Werkhoven. "Maar een lager bedrag is toe te juichen." W. van Dalen sluit zich daar bij aan: "Een eigen risico is tot daar aan toe, maar als je een medicijn voorgeschreven krijgt, moet je het vaak nog apart betalen door de eigen bijdrage. Grote schande."

Drempel is goed
Willy Bak zegt op de website: "Het eigen risico moet blijven, omdat mensen dan eerst goed nadenken of specialistische zorg echt nodig is. Het bedrag verlagen tot 250 is een goed compromis. Dat zorgt er voor dat mensen niet te snel in de problemen komen."

'Gezamenlijk de ziektekosten dragen'

Toch vinden de meesten onder u (bijna 90%) dat het eigen risico zou moeten verdwijnen. "Belachelijk dat je jaar in jaar uit moet betalen omdat je een ziekte hebt. Ziek zijn is al erg genoeg!" reageert Annie Kuiper op Facebook. Helma van 't Hof: "Nu zijn er mensen die niet naar een medisch specialist gaan, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen."

Asociaal
W. la Roi is het duidelijk oneens met de woorden van de VVD. "Het eigen risico zou sociaal zijn.. waar een mens dat vandaan haalt? Het is asociaal. Niemand kiest ervoor om opgezadeld te worden met chronische kwalen. Maar dat brengt wel kosten met zich mee. Veel wetgeving is hier ooit tot stand gekomen uit oogpunt van solidariteit. Dat is ineens een raar begrip geworden zeker?"

Tweedeling
"Het geeft een tweedeling tussen chronisch zieken en gezonde mensen", besluit Sandra Leemans. "Gezamenlijk de kosten dragen is het beste. Dan maar de zorgpremie omhoog en het liefst gerelateerd aan het netto inkomen."

Eerder dit jaar vroegen we onze lezers of we terug zouden moeten naar het ziekenfonds. Ook toen waren de reacties overduidelijk

17 Comments

Door Johan (niet gecontroleerd) op vr, 7-10-2016 - 14:15

de wel betalers van de zorg moeten ook betalen voor de niet betalers. de niet betalers betalen vaak niet omdat ze het niet kunnen. de wel betalers zijn zo dubbel de klos. iets klopt er niet, dus wat mij betreft mag het eigen risico terug naar bijv honderd euro of helemaal afschaffen. de verzekeraars hebben geld zat....

Door Roel Wichers (73) (niet gecontroleerd) op do, 6-10-2016 - 16:40

Waarom heeft niemand het over inkomensafhankelijk eigen risico ?
Laag inkomen geen of lager en midden en hoger normaal en extra !

Door D.den.Boer (niet gecontroleerd) op zo, 2-10-2016 - 11:01

is het eigen risico wel goed????
Ik ken een echtpaar alleen aow in een huur huis.de vrouw is ziek is bij de dokter geweest moet naar de specialist maar zijn dan de eigen risico kwijt ze lopen op straat de vrouw krijgt ineens hevige pijn en zakt bewusteloos op straat en is een kwartier bewusteloos 112 gebeld door omstanders de ziekenauto komt en de vrouw word naar het ziekenhuis gebracht de kosten alleen van de zieken auto 780 euro was er geen eigen risico geweest dan was het zeker goedkoper geweest dan was die vrouw naar de specialist gegaan.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 29-9-2016 - 10:10

wilders heeft gelijk en alle asiel zoekers het land uit met spoed

Door Mw. G.J.Schoute... (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 12:27

Zodra je in de medische molen komt, word je een 2de rangsburger. Weinig inkomen méér uitgaven. Het is al moeilijk om ,,verlies,, te aanvaarden.
Alle hulpmiddelen zijn zorgwekkend duur plus een eigen bijdrage van € 385,00
Daar blijft het niet bij. Ook de huren stijgen, dus, alle vaste lasten gaan omhoog. Ik ben bang, dat ik de vaste lasten niet meer kan betalen.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 11:53

Nooit zie ik een onderzoek dat bewijs of sterke aanwijzingen levert dat het eigen risico de zorgkosten verlaagt.
Wie overbezorgd is, gaat vaak naar de huisarts en die valt nu net niet onder het eigen risico!
Onnodig naar een specialist gaan kan praktisch niet, er is een verwijzing door de huisarts nodig.

Door dinie (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 11:23

Ik heb alleen AOW staat Rutte daar bij stil neen. Hij is nou eenmaal voor de rijke, maar mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen die ziet hij niet staan.

Door Laelia (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 11:06

Volgens mij worden alle medicijnen tot een bedrag van 385,- van het eigen risico afgehaald. Een deel is eigen bijdrage
Laboratoriumonderzoeken zoals bloedprikken gaan ook van het eigen risico af. Ik slik elke dag diverse medicijnen dus gebruik mijn hele eigen risico wel op in een jaar. Dit jaar alleen tandartskosten vergoed gekregen en dat alleen omdat ik een goede tandartsverzekering heb afgesloten. Verder niets kunnen declareren. Jaren geleden kreeg men het deel eigen risico dat niet opgebruikt was terug. Nu wordt dat eerst nog opgebruikt in het nieuwe jaar. Slechte zaak. Premies een tientje hoger en afschaffen dat eigen risico!

Door Thomassen. C.A. (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 10:46

premie aanpassen naar inkomen . geen eigen risico een premie geen bijverschijnsels aan bijkomende zaken dan weten de mensen wat het kost en waaraan zij en waarvoor betalen. dat bespaart veel administratieve beslommeringen en papieren onkosten mijn inzien M.V.G. Kees

Door Bernadette (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 08:44

Er zou ook meer aandacht moeten komen voor de voedingswaarde van ons voedsel. Net zo goed bij voedselproducerende bedrijven als bij consumenten. Te kort aan voedingswaarde in ons eten levert op termijn ook kwalen.