PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Pluslezers massaal voor afschaffing eigen risico

Oppositiepartijen in de Kamer willen een einde maken aan het verplichte eigen risico in de zorg. De VVD vindt het huidige systeem juist sociaal. Wij vroegen om uw mening en ontvingen deze reacties.

Uitslag van de stelling 'het eigen risico moet worden afgeschaft': 14% zegt oneens, 86% eens. 

'Logisch, maar mag wel lager'

Bezoekers op PlusOnline reageerden massaal, er werden meer dan 2000 stemmen uitgebracht. Een klein deel vindt niet dat het eigen risico moet verdwijnen, waaronder Jacqueline Bouwer op onze Facebook-pagina: "Laat het maar zo. Dan blijft het voor iedeen betaalbaar", schrijft zij. 

Niet dubbelop
"Afschaffen is te veel van het goede", vindt Bernadette Werkhoven. "Maar een lager bedrag is toe te juichen." W. van Dalen sluit zich daar bij aan: "Een eigen risico is tot daar aan toe, maar als je een medicijn voorgeschreven krijgt, moet je het vaak nog apart betalen door de eigen bijdrage. Grote schande."

Drempel is goed
Willy Bak zegt op de website: "Het eigen risico moet blijven, omdat mensen dan eerst goed nadenken of specialistische zorg echt nodig is. Het bedrag verlagen tot 250 is een goed compromis. Dat zorgt er voor dat mensen niet te snel in de problemen komen."

'Gezamenlijk de ziektekosten dragen'

Toch vinden de meesten onder u (bijna 90%) dat het eigen risico zou moeten verdwijnen. "Belachelijk dat je jaar in jaar uit moet betalen omdat je een ziekte hebt. Ziek zijn is al erg genoeg!" reageert Annie Kuiper op Facebook. Helma van 't Hof: "Nu zijn er mensen die niet naar een medisch specialist gaan, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen."

Asociaal
W. la Roi is het duidelijk oneens met de woorden van de VVD. "Het eigen risico zou sociaal zijn.. waar een mens dat vandaan haalt? Het is asociaal. Niemand kiest ervoor om opgezadeld te worden met chronische kwalen. Maar dat brengt wel kosten met zich mee. Veel wetgeving is hier ooit tot stand gekomen uit oogpunt van solidariteit. Dat is ineens een raar begrip geworden zeker?"

Tweedeling
"Het geeft een tweedeling tussen chronisch zieken en gezonde mensen", besluit Sandra Leemans. "Gezamenlijk de kosten dragen is het beste. Dan maar de zorgpremie omhoog en het liefst gerelateerd aan het netto inkomen."

Eerder dit jaar vroegen we onze lezers of we terug zouden moeten naar het ziekenfonds. Ook toen waren de reacties overduidelijk

Reactie toevoegen

20 Comments

Door Johan (niet gecontroleerd) op vr, 7-10-2016 - 14:15

de wel betalers van de zorg moeten ook betalen voor de niet betalers. de niet betalers betalen vaak niet omdat ze het niet kunnen. de wel betalers zijn zo dubbel de klos. iets klopt er niet, dus wat mij betreft mag het eigen risico terug naar bijv honderd euro of helemaal afschaffen. de verzekeraars hebben geld zat....

Door Roel Wichers (73) (niet gecontroleerd) op do, 6-10-2016 - 16:40

Waarom heeft niemand het over inkomensafhankelijk eigen risico ?
Laag inkomen geen of lager en midden en hoger normaal en extra !

Door E. DE BOER - V.... op ma, 3-10-2016 - 12:23

De zorgkosten worden m.i.z kunstmatig hoog gehouden alle instanties die te maken hebben met een zieke burger willen daaraan verdienen en de VVD vindt dat allemaal prima onder het mom sociaal, het is wel heel vreemd dat een MRI in een ander Europees land 250 Euro kost en in ons land voor dezelfde MRI 1500 Euro moet worden betaald.Zulke dingen kun je niet uitleggen. Afschaffen dat eigen risico is niet nodig

Door J Th Bus op zo, 2-10-2016 - 13:03

Eigen risico verhogen is absurd.
Verlagen lijkt me beter en dan de zorgtoeslag afschaffen.
Dat is geld rondpompen en alleen maar goed voor arbeidsplaatsen.
Meer voorlichting en maatregelen voor een gezondere levensstijl is hard nodig.
B.v. schoolkantines met gezondere producten, in de lessen aandacht voor dagelijks voedsel/eetgewoontes.

Door D.den.Boer (niet gecontroleerd) op zo, 2-10-2016 - 11:01

is het eigen risico wel goed????
Ik ken een echtpaar alleen aow in een huur huis.de vrouw is ziek is bij de dokter geweest moet naar de specialist maar zijn dan de eigen risico kwijt ze lopen op straat de vrouw krijgt ineens hevige pijn en zakt bewusteloos op straat en is een kwartier bewusteloos 112 gebeld door omstanders de ziekenauto komt en de vrouw word naar het ziekenhuis gebracht de kosten alleen van de zieken auto 780 euro was er geen eigen risico geweest dan was het zeker goedkoper geweest dan was die vrouw naar de specialist gegaan.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 29-9-2016 - 10:10

wilders heeft gelijk en alle asiel zoekers het land uit met spoed

Door T. HACHMER op wo, 28-9-2016 - 15:15

Ik vind het ook schandalig wat we allemaal moeten betalen eigen risico en dan nog eens eigen bijdragen. De premie gaat geen 3,50 maar 10 euro omhoog. en ga zo maar door. Ala je ziek bent is dat al erg genoeg. Je gaat toch niet voor de lol naar de dokter. Ik niet tenminste. Het ziekenfonds moet terug, en de zorg moet voor alle nederlandse staatsburger gratis zijn. En dit afbraak kabinet moet zo snel mogelijk verdwijnen.

Door Mw. G.J.Schoute... (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 12:27

Zodra je in de medische molen komt, word je een 2de rangsburger. Weinig inkomen méér uitgaven. Het is al moeilijk om ,,verlies,, te aanvaarden.
Alle hulpmiddelen zijn zorgwekkend duur plus een eigen bijdrage van € 385,00
Daar blijft het niet bij. Ook de huren stijgen, dus, alle vaste lasten gaan omhoog. Ik ben bang, dat ik de vaste lasten niet meer kan betalen.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 11:53

Nooit zie ik een onderzoek dat bewijs of sterke aanwijzingen levert dat het eigen risico de zorgkosten verlaagt.
Wie overbezorgd is, gaat vaak naar de huisarts en die valt nu net niet onder het eigen risico!
Onnodig naar een specialist gaan kan praktisch niet, er is een verwijzing door de huisarts nodig.

Door dinie (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 11:23

Ik heb alleen AOW staat Rutte daar bij stil neen. Hij is nou eenmaal voor de rijke, maar mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen die ziet hij niet staan.